BAJINA BAŠTA: Nikolići obišli kuće obnovljene posle poplava
Foto: Tanjug

Fondacija "Dragica Nikolić"

BAJINA BAŠTA: Nikolići obišli kuće obnovljene posle poplava

Srbija -
Predsednik Srbije i njegova supruga Dragica obišli su porodice Kosić, Lazić, Stefanović i Nenadović u selima Zarožje i Gvozdac

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, sa suprugom Dragicom, obišao je danas klizištima oštećena domaćinstva u opštini Bajina Bašta čiju je sanaciju pomogla Fondacija "Dragica Nikolić" i poručio da se privodi kraju akcija u kojoj je Fondacija dala oko četiri miliona evra za saniranje posledica majskih poplava.

"Onako kako je obećano, tako je i urađeno. Fondacija je dala oko četiri miliona evra, odnosno 480 miliona dinara za otklanjanje posledica poplava i pružanje humanitarne pomoći", objasnio je Nikolić novinarima u Bajinoj Bašti.

Predsednik Srbije je ispred domaćinstva sedmočlane porodice Radoja Nenadovića u Gvozdac polju, kojem je klizište u zaseoku Boljevine kod sela Gvozdac uništilo kuću i sve pomoćne objekte, rekao da se nada da je došlo vreme da se Fondacija "Dragica Nikolić" vrati svojoj osnovnoj nameni, stvaranju uslova za sigurnije i bezbednije rađanje.

"Ako bude trebalo da nastavi da pomaže u Srbiji u vanrednim okolnostima učinićemo uvek sve što možemo, jer imamo mnogo dobrih ljudi u svetu koji imaju poverenje u to da će novac koji uplate na račun Fondacije dobiti građani Srbije kojima je to najpotrebnije", rekao je Nikolić.

Kako je objasnio kuće za sanaciju u Bajinoj Bašti određivane su u saradnji sa opštinom i nadležnim službama na osnovu kriterijuma ugroženosti domaćinstva.Dragica Nikolić, predsednica istoimene fondacije je podsetila da je sredstvima te fondacije u opštini Bajina Bašta izgrađeno sedam novih kuća, tri zidane i četiri montažne, i da je za pomoć ugroženima u toj opštini za sada uloženo oko 18 miliona dinara. Prema njenim rečima, u celoj Srbiji Fondacija je sagradila ukupno 11 kuća, osam montažnih i tri zidane, sanirala deset, a obezbeđen je i materijal za adaptaciju 180 domaćinstava.

Ona je dodala da se Fondacija sada vraća svojoj prvobitnoj nameni, izgradnji porodilišta, poput porodilišta u Novog Pazara."Čeka nas izradnja porodilišta u Novom Pazaru, pre neki dan smo krenuli sa projektom Paraćina, u Kikindi smo uradili neonatologiju, u Somboru smo podelili aparate, u Kragujevac su stigli aparati, još čekamo tople stolove, u Nišu se otvara kardiološka ambulanta, gde je naša fondacija uradila operacionu salu vrednosti oko 500.000 evra, u Subotici smo isto uradili neonatologiju, to se radi, u Vršcu isto aparate...

"Predsednik opštine Bajina Basta Radomir Filipović izjavio je da se trenutno u toj opštini gradi 25 kuća, od ukupno 35 koliko je neophodno."Nekoliko domaćinstava je uzelo novac da sami izgrade, a za ostalo se nadam da ćemo naći donatore ili ćemo to rešiti u saradnji sa Kancelarijom za obnovu i izgradnju", rekao je Filipović.Prema njegovim rečima, u opštini Bajina Bašta zbog velikog problema s klizištima treba da sanira ukupno 155 objekata.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica obišli su danas porodice Kosić, Lazić, Stefanović i Nenadović u selima Zarožje i Gvozdac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track