ČEKAJUĆI STRUJU 45 SATI: Majdanpeku preti humanitarna katastrofa, o higijeni da i ne pričamo
Foto: Printskrin

Dejan Škorić, pomoćnik predsednika opštine

ČEKAJUĆI STRUJU 45 SATI: Majdanpeku preti humanitarna katastrofa, o higijeni da i ne pričamo

Srbija -
Građani su ostali bez elementarnih uslova za život, a situacija je alarmantna jer već tri dana nema struje, grejanja i vode

MAJDANPEK - U Majdanpeku, u kome već treći dan nema struje, vode i grejanja, situacija postaje veoma kritična, a ukoliko u najkraćem roku ne dobije struju gradu preti prava humanitarna katastrofa, rekao je pomoćnik predsednika Opštine Dejan Škorić.

On je istakao da su građani praktično ostali bez elementarnih uslova za život. Situacija je alarmantna jer već tri dana nema struje, grejanja i vode. Pored smrzavanja građana, sada imaju i problem sa higijenom jer možete zamisliti kakvo je stanje u višespratnicama u kojima stanari tri dana nemaju vodu. Pogotovu što je Majdanpek grad sa velikim brojem višespratnih zgrada, rekao je Škorić.Škorić je podsetio da je jutros održana sednica Štaba za vanredne situacije na kojoj se odlučivalo o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele opštine i evakuaciji najugroženijih građana, ali je dogovoreno da se sa tom merom sačeka jer su predstavnici grada dobili uveravanje Elektroprivrede Srbije da će tokom popodneva otkloniti kvarove na dalekovodu i obezbediti snabdevanje strujom. On kaže da se to još uvek nije dogodilo pa će najverovatnije biti održana nova sednica Štaba za vanredne situacije sa istim dnevnim redom.

Prema njegovim rečima, dok čekaju dolazak struje, lokalna komunalna preduzeća vrše pripreme za ponovno uključivanje vode i grejanja, jer će za to trebati dosta vremena. Pokušavamo da toplanu pripremimo za dolazak struje pošto će verovatno trebati oko 12 časova od dolaska struje do ponovnog pokretanja sistema grejanja u gradu. Trudimo se, da tamo gde možemo sprečimo zamrzavanje cevi toplovoda i vodovoda jer niko ne zna šta se ovih dana dešavalo sa mrežom koja nije funkcionisala a temperature su bile ispod nula stepeni, rekao je Škorić, navodeći da je moguće da su pojedine cevi zamrzle ili popucale.Škole i obdaništa u Majdanpeku od juče ne rade, ali su za Dom zdravlja i bolnicu obezbeđeni agregati tako da se oni zagrevaju na električnu energiju i pacijenti nisu ugroženi. Obezbedili smo agregate tako da Bolnica i Dom zdravlja funkcionišu kao u normalnim uslovima, jer imaju električnu energiju i grejanje na struju, rekao je Škorić.

Snabdevanje ovog grada, koji je već nekoliko dana okovan ledom, je relativno dobro. U prodavnicama ima dovoljno konzervirane hrane i vode, ali građani imaju problem nedostatka novca.Problem je što građani nemaju novca kod sebe, jer bankomati i banke ne rade zbog nestanka struje i internet, pa građani ne mogu da podignu novac, rekao je Škorić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track