NA POSAO U RUMUNIJU: Banaćani čekaju sporazum da postanu gastarbajteri
Foto: Saša Urošev

Kikinda

NA POSAO U RUMUNIJU: Banaćani čekaju sporazum da postanu gastarbajteri

Srbija -
Na ratifikaciju sporazuma nećemo dugo čekati. Pripreme su obavljene, a nacrt je spreman- kaže Laslo Čikoš, državni sekretar Ministarstva za rad i zapošljavanje

KIKINDA - Armija nezaposlenih ljudi u Banatu s nestrpljenjem očekuje da Srbija i Rumunija postignu dogovor koji će našim ljudima omogućiti da se zaposle u pograničnim opštinama susedne države. Ukoliko se to desi, još više će na značaju dobiti nedavno otvoreni granični prelazi Nakovo-Lunga kod Kikinde, i još dva u opštinama Čoka i Sečanj.

Preko ovih prelaza bi srpski radnici, svakodnevno autobusima, odlazili na posao i vraćali se. Da bi shodno mogućnosti angažovanja 5.500 radnika iz Ukrajine, Moldavije i Srbije, kvote koju je EU odobrila Rumuniji, u našem slučaju mogla da se ostvari, neophodan je institucionalni okvir.

Nakon što se nedavno Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda, obratio ministru inostranih poslova Ivici Dačiću i resornom ministru Aleksandru Vulinu, s inicijativom da Srbija i Rumunija zaključe međudržavni sporazum o međusobnom angažovanju radne snage, stvari su počele da se odvijaju u željenom pravcu. To je potvrdio Laslo Čikoš, državni sekretar Ministarstva za rad i zapošljavanje:

 Laslo Čikoš, državni sekretar Ministarstva za rad i zapošljavanje
Laslo Čikoš, državni sekretar Ministarstva za rad i zapošljavanje

- Na ratifikaciju sporazuma nećemo dugo čekati. Pripreme su već obavljene, a nacrt je spreman. Ne bi trebalo da dugo čekamo na samu realizaciju. Ako smo takav ugovor postigli s Mađarskom, nema razloga da se ista stvar ne desi sa Rumunima- rekao je Čikoš.

Ne želeći da ulazi u raspravu da li građani Srbije za poslodavce u Rumuniji postaju jeftina radna snaga, Čikoš je priznao da je ovo način da se dođe do posla:

-Dosadašnje ankete pokazale su da se u opštini Sečanj 250 osoba izjasnilo da bi želelo da radi u Rumuniji, dok bi trbuhom za kruhom u komšiluk ovog trenutka pošlo duplo više nezaposlenih lica iz novocrnjanske opštine- predočio je Dušan Šijan, načelnik Srednjebanatskog okruga.

Iz kikindske filijale NSZ nema zvaničnih podataka, ali bi sasvim izvesno, ta brojka bila poprilična budući da je na njihovoj evidenciji oko 12.000 nezaposlenih.

S.U.

Šansa za nezaposlene

Vladimir Ilić, načelnik Severnobatskog okruga, podvlači da je do ratifikacije međudržavnog sporazuma koji bi regulisao status naših radnika u Rumuniji , u pogledu socijalnog, zdravstvenog i penzionog osiguranja, nužno da se i mi pripremimo kako bi adekvatno odgovorili na zahteve tamošnjih poslodavaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track