POŽAR U LESKOVAČKOM DIVLJEM NASELJU: Spasavali smo živu glavu!
Foto: A Davinic

Nema povređenih

POŽAR U LESKOVAČKOM DIVLJEM NASELJU: Spasavali smo živu glavu!

Srbija -
Dragiša S. Boban N. i Jova I. su samo mogli da konstatuju da su velikom srećom ostali živi, ali izgubili sve što su imali. Ipak svi su zdravi i živi sa velikim traumama
1 / 3 Foto: A Davinic

LESKOVAC- Užas!

Zahvaljujući spletu srećnih okolnosti niko od stanara, medju kojima je bilo desetak male dece, u požaru u leskovačkom kartonskom naselju na lebanskom putu u ulici Stanoja Glavaša nije stradao. Pet od šest kartonsko-drvenih kuća je potpuno izgorelo.

Dragiša S. Boban N. i Jova I. su samo mogli da konstatuju da su velikom srećom ostali živi, ali izgubili sve što su imali. Ipak svi su zdravi i živi sa velikim traumama.

-Sve se, tokom protekle noći, odigralo munjevitom brzinom. Ogroman plamen se odjednom pojavio kao aždaja. Počeo sam da vičem i sa ženom kroz ogroman plamen izvlačio decu. Evo sav se i dalje tresem, kaže Dragiša kome je za tren izgorelo sve.

On se zahvaljuje leskovačkim vatrogascima koji su brzo reagovali. Sa vatrom su se borili više od sat vremena jer je vatra kuljala. Hvala ima do neba. U pomoć su pritekli i stanari okolnih zgrada i kuća plašeći se da vtra ne zahvati njihove objekte jer je plamen u jednom trenutku bio visok preko 20 metara.

Jova.I. i komšija Goran M. kažu da su se čule petarde. U poslednje vreme su ih bacali neki nedogovorni ljudi. Sumnja se da nije to možda uzrok požara.

-Žao mi tih ljudi. Mučili su se. Nedavno sukupili drva za zimu. Mučili se i čuvali decu, kaže penzioner Dragutin S.

Kako je ‘’Kuriru’’ rečeno vatrena stihija je potpuno uništila pet od ukupno šest kartonskih kuća, napravljenih od dasaka i kartona. U njima su živeli štićenici Centra za socijalni rad, a u leskovačkom ‘’Stočnom naselju’’ ih poznaju kao prosjake.

Sanja Conić, portaparol gradonačelnika Leskovca kaže da se radi o ljudima koji su se tu doselili iz drugih gradova Srbije i nemaju lična dokumenta. Jedna porodica je iz Aleksinca. Radi se o divljem naselju. Meštani nekoliko obližnjih ulica u ovom delu Leskovca javno su nekoliko puta protestovali zbog formiranja ovog naselja.

Lokalna samouprave će učiniti sve što je u njihovoj moći da divlje naselje uklone. Takodje, kako kaže Conićeva, lokalna samouprava će se potruditi da tim ljudima obezbedi da se vrate na svoja prava prebivališta i da se taj prostor sredi.

(A. Davinić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track