ŽITELJI BAČKE TOPOLE: Ne možemo da živimo od smrada
Foto: Sasa Urosev

Neizdrživo

ŽITELJI BAČKE TOPOLE: Ne možemo da živimo od smrada

Srbija -
Na pritužbe da je za neprijatne mirise odgovoran Žibel, iz fabrike za preradu otpada životinjskog porekla podsećaju da su pre nekoliko meseci pustili u rad nov sistem za prečišćavanje vazduha

BAČKA TOPOLA - Građanima Bačke Topole velike muke zadaje smrad od kojeg, kako kažu, ne mogu normalno da žive. Za neprijatne mirise okrivljuju fabriku za preradu otpada životinjskog porekla “Žibel” u kojoj se od klaničnih otpadaka proizvode mesna brašna i tehničke masti. Njihove pritužbe upućene lokalnoj samoupravi, ali i svim relevantnim institucijama zasad nisu dale željene rezultate:

- Deca me u školi pitaju kad će prestati da smrdi. Odgovaram im da neće još dugo, ali znam da ne govorim istinu- rezignirano priznaje prosvetni radnik Dragan Pečurica. On i njegovi istomišljenici svakog 17. u mesecu, organizuju protesne skupove:

- Na kulturan i dostojanstven način, protesne skupove održavamo sa željom da zagađivačima pokažemo da smo ugroženi i da treba da prestanu s takvom proizvodnjom. Naš cilj je trajno rešenje opšteg zagađenja kroz danonoćnu aerokontrolu zagađenosti vazduha nad Bačkom Topolom i monitoringom na reci Krivaji- kaže Pečurica.

U fabrici za preradu otpada životinjskog porekla “Žibel”, tvrde da poštuju sve važeće standarde i propise. Ne spore da je fabrika puštena u rad 1986. godine, imala stari sistem za prečišćavanje vazduha na bazi biofiltera, ali da je i u tom pogledu napravljen progres:

- Proletos je u rad pušten nov sistem za prečišćavanje vazduha vredan skoro 400 hiljada evra, koji hemijski neutrališe vodonik sulfide i amonijak. Ušli smo u proceduru za dobijanje IPCC dozvole za integralno automatsko praćenje svih elemenata koji utiču na zagađanje. Treba znati i to da Bačka Topola nema gradski prečistač. A što se tiče osobe koja se buni, mogu da vam kažem da se bavi pitanjima koje ne razume- kaže za Kurir Milan Zagorac, direktor “Žibela”.

Nadležni u opštini Bačka Topola potvrđuju da se, nekad više a nekad manje, neprijatni mirisi osete, ali da su poslednja merenja aerozagađenja pokazala da su rezultati u graničnim vrednostima.

Voda sive boje

Ljubitelji prirode negoduju što je i reka Krivaja između Bačke Topole I Malog Iđoša na meti zagađivača. Neprijatan miris i siva boja vode često najilustrativnije govore o zagađenju za koje su, prema mišljenju građana, odgovorni industrija i individualni proizvođači.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track