DEDA MRAZ IZ BANATA: Umesto irvasa koristi rakete!
Foto: Kurir

Najoriginalniji belobradi čika u crvenoj odori

DEDA MRAZ IZ BANATA: Umesto irvasa koristi rakete!

Srbija -
Za razliku od kolega koji božićne i novogodišnje poklone dele na dva ili četiri točka, Ferenc Franko iz Čoke, decu uveseljava tako što im darove donosi pomoću raketa
1 / 3 Foto: Kurir

ČOKA: Ni NASA nema tako nešto!Ferenc Franko iz Čoke, među prvima je najmlađim žiteljima ove banatske varošice, ali i njihovim roditeljima i bakama i dekama, poželeo da im Nova 2015. godina bude uspešnija i bolja od prethodne. Ovaj krepki i dobroćudni starac već skoro četiri decenije mališanima darove donosi na krajnje originalan način- odeven u crvenu odoru i sa raketama na leđima. Rakete napravljene od kartona i stiropora, Deda Mraz stavlja u pogon 6. decembra, kada se po gregorijanskom kalendaru obeležava Sveti Mikulaš. Njegove rakete ne miruje sve do pravoslavne Nove godine. Na kućne adrese u Čoki, ali i po susednim mestima, darove nosi i kao Božić Bata za katolički i pravoslavni Božić. Najviše posla, ipak, je uoči Nove godine. Tako je bilo i ovoga puta:

- Jeste bilo hladnije nego proteklih zima, ali mi nije bilo teško da stignem do svih mališana. Za razliku od kolega koji su novogodišnje poklone delili na dva ili četiri točka, i nervirali se zbog poledice, mojim raketama ciča zima nije mogla ništa. Nisu mi se obradovala samo deca nego nego i njihovi roditelji.

Nekima od njih sam svojevremeno na skoro identičan način, uručio paketiće- započinje Ferenc neobičnu priču.Od mesara do Deda MrazaNa pitanje Kurira kako je postao Deda Mraz na raketni pogon, Ferenc u šali odgovara da je uvideo da njegovom kolegi iz Laponije treba puno vremena da na saonicama koje vuku irvasi stigne na sever Vojvodine, pa je odlučio da stvar preuzme u svoje ruke:

- Sve se zapravo desilo sasvim slučajno. Pred doček 1976. godine niko u industriji mesa Čoka, nije hteo da se prihvati povelikom posla, da deci više od 800 klaničara podeli novogodišnje paketiće. Jedan od kolega je ustao i kratko rekao: “Evo, Ferenc će to najbolje uraditi”. I tako sam od mesara postao Deda Mraz-priseća se Ferenc.U dvorištu kolekcija raketaRazdragani dečiji osmesi, Ferenca su učvrstili u želji da im u vreme božićnih i novogodišnjih praznika priušti još veću zabavu. Odlučio je da im, umesto na sankama, motoru ili nekom drugom prevoznom sredstvu, paketiće donosi sa raketama na leđima:- U dvorištu imam pravu malu kolekciju raketa najrazličitijih dimenzija i oblika, Sve su, naravno, crvene boje. Manje rakete nosim na leđima, dok sam najglomaznije postavio na specijalni bicikl. Da me vidi oni iz NASE, ko zna šta bi pomislili- smeška se Ferenc, i poručuje da će na ovaj način uveseljavati deci sve dok ga zdravlje bude služilo.S.U.

Deda Mrazu kupili novo odeloFerencu su početkom decembra, sugrađani priredili iznenađenje koje ga je skoro do suza raznežilo. Pozvan na razveseli decu, Deda Mraz na raketni pogon nije se nadao na će i njega neko obradovati. Ispred velikog broja mališana, Ferencu je uručena nova crvena odora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track