PANIKA U KUĆI ZAKOVIĆA: Milošu uginulo šest krava, boji se za ostatak stada!
Foto: Kurir

KATASTROFA u selu Kratovo kod Priboja

PANIKA U KUĆI ZAKOVIĆA: Milošu uginulo šest krava, boji se za ostatak stada!

Srbija -

PRIBOJ - Težak strah i panika uvukli su se poslednjih petnaestak dana u kuću Zakovića u pribojskom selu Kratovo. Domaćinu Milošu od 28. decembra do juče, uginulo je u štali šest krava i dvoje teladi, poslednja krava uginula je sinoć... Miloš se sada boji za ostatak stada, sa čim će hraniti porodicu ako se pomor nastavi...­ Ne znam šta se dešava, bili su veterinari, uzeli su uzorke, još mi ništa ne govore šta je uzrok ovolikog pomora stoke. Krave koje su uginule, uveče su izgledale sasvim noramalno, jele su, pile vodu, a ujutru ih nadjem kraj jasala mrtve. Sad smo svi u kući u teškom strahu, šta će biti sa ostatkom stada, kakva je bolest u pitanju – priča Miloš svoju nevolju.

Kuća Zakovića u Kratovu izdržava se od stoke. Miloš je domaćin, bavi se poljoprivredom kako zna za sebe, od stoke izdržava šestoro čeljadi, suprugu Mladenku, sinove Milomira i Tihomira, ćerke Marijanu i Katarinu.

­ Šteta je već sad ogromna... Izgubi čovek kokošije jaje, pa mu žao, a ne ovoliku stoku... Svaka od ovih šest krava koje su uginule vredela je i do 1.000 evra, jedno tele 500 evra... – kroz suze priča Miloš.

On je, dodaje, sličan pomor stoke imao u domaćinstvu pre tri godine. ­ Tada sam imao 126 koza. Zbog upale mozga, vimena, zglobova, država je naložila da se uništi više od 60 koza... I tada sam pretrpeo ogromnu štetu, najgore od svega jeste što sada ne znam šta se dešava, 22. decembra bili su veterinari, uzeli uzorke krvi od krava i tada su mi javili da je sve u redu... Sada su neki uzorci u Veterinarskom institutu u Kraljevu i od njih čekam rezultate – kaže Miloš.Z. Šaponjić

Rezultati u ponedeljakUpoznati smo sa slučajem pomora stoke u domaćinstvu Zakovića u Kratovu kod Priboja. Materijal je stigao u našu laboratoriju, u toku su ispitivanja i očekujemo da ćemo rezultate imati do ponedeljka. Zakoviću je u medjuvremeno naloženo koje bi mere trebalo da preduzme u svom domaćinstvu – kaže Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja