(VIDEO) UŽIVO BOG SE JAVI: Oni su prvi stigli do bogojavljenskog krsta!
Foto: Višegrad, Nedeljko Perišić

Danas Bogojavljenje

(VIDEO) UŽIVO BOG SE JAVI: Oni su prvi stigli do bogojavljenskog krsta!

Srbija -

Neven Selaković vaterpolista iz Bele Crkve pobednik je Bogojavljenskog plivanja za Časni krst na reci Ðetinji u Užicu

1 / 7 Foto: Tanjug

Srpska pravoslavna crkva proslavila je Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista koji je obeležen plivanjem za Časni krst u mnogim mestima širom Srbije, ali i sveta.

Bogojavljanjem se završava ciklus Božićnih običaja, a važnu ulogu ima voda.

15.11 - Treću godinu zaredom Vrščani su na Bogojavljenje na Gradskom jezeru plivali za Krst Časni. Od 33 učesnika najbrži je bio Nenad Tadić, koji je u dogovoru sa ostalim plivačima krst predao udruženju „Parakvad“, da ih narednih godinu dana štiti i pomogne u njihovoj borbi da prohodaju.

Foto: evrsac.rs
Foto: evrsac.rs

14.42 - U Trebinju slave Gradimira Miladinovića (21) iz Trebinja prvi je doplivao da bogojavljenskog krsta, koji je u reku Trebišnjicu spustio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. U takmičenju je učestvovalo oko 40 plivača, a Miladinoviću, koji već devet godina učestvuje na ovoj manifestaciji, ovo je treći put da prvi stigne do Bogojavljenskog krsta. Najmlađi učesnici su bili braća Đorđe (11) i Matija (12) Ratković.

14.20 - U Kraljevu je prvi doplivao Darko Petrić, koji je preplivao 33 metra kako bi stigao do cilja.

http://www.youtube.com/watch?v=055PA0Y-bK0
Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

14.07 - Dušan Koprivica (24) iz Kuršumlije prvi je stigao do Časnog krsta koje je održano na gradskom bazenu u Kuršumliji.

Foto: Topličke vesti
Foto: Topličke vesti

Drugo mesto osvojio je Srđan Ranđelović, dok je treće mesto pripalo Slaviši Milenkoviću.

13.54 - Piroćanac Miloš Vučić (22), student Fakulteta fizičke kulture i sporta u Nišu prvi je na Bogojavljenje doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u Pirotu na kome se okupio veliki broj gradjana.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

13.50 - Sedmi put za redom od obnavljanja tradicije, na jezeru u centru Zrenjanina, tačno u podne, plivalo se za časni krst, a ovogodišnji pobednik je Zrenjaninac Vladimir Filipaš.

13.43 - Mirko Kovačević (29) iz Bijelog Polja pobednik je manifestacije "Za krst Časni", koju su na ušću Ribnice u Moraču. Na manifestaciji je učestvovalo oko 100 momaka i jedna devojka - Nikolina Miličković.

Foto: Zoran Đurić, Vijesti
Foto: Zoran Đurić, Vijesti

Svi učesnici manifestacije dobili su diplome MCP, a novčana nagrada je od ove godine ukinuta.

13.35 - Na tradicionalnom takmičenju za Časni krst na čairskom bazenu, povodom hrišćanskog praznika Bogojavljenja, pobedio je student Stefan Stojanović (19) iz Niša, kome je ovo prvo učešće.

Manifestaciju za Časni krst organizovala je gradska opština Medijana sa niškom eparhijom, a u takmičenju je učestvovalo 19 plivača.

http://www.youtube.com/watch?v=qsTELVj3u1Q

Plivanje za Časni krst u Nišu je organizovano po deveti put.Tradicija takmičenja za Časni krst u Nišu obnovljena je 2007. godine posle 68 godina pauze.

13.32 - Ove godine Bogojavljenski krst u Vranju okupan je za 61.000 dinara, a “kum“ za ovu godinu je Vranjanka Jasmina Janković.

Foto: Ok radio
Foto: Ok radio

– Verujem u Boga i volela sam to odavno. I prošle godine sam pokušala da kupam krst, ali je prošlogodišnji kum dao više para od mene. Po prvi put sam kuma Bogajavljenskom krstu. Veoma sam srećna zbog toga i očekujem da će mojoj porodici i meni ovaj krst tokom godine čuvati zdravlje i mom domu doneti sreću, radost i veselje – kazala je ovogodišnja kuma Jasmina Janković.

13.16 - Draško Đurić (37) iz Brčkog osvajač je Časnog krsta i zlatnika na Bogojavljenskom plivanju na Savi u Brčkom.

Foto: ebrcko.net
Foto: ebrcko.net

U konkurenciji 60 učesnika iz nekoliko gradova Republike Srpske i Srbije, Đurić je prvi doplivao do vijenca sa Časnim krstom, udaljenog 33 metara od startne pozicije.

12.47 - U Višegradu prvi do Časnog krsta stigao je Nedeljko Perišić (28), koji već tri godine za redom učestvuje u ovom veličanstvenom događaju.

Dosada je dva puta stizao drugi, a ovo mu je treća sreća. Nedeljko je kapiten rukometnog kluba Višegrad, a bodrila ga je devojka Dragana.

U Užicu u plivanju za časni krst prijavljenih je bilo rekordnih 44 učesnika.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

Neven Selaković (24)vaterpolista iz Bele Crkve pobednik je Bogojavljenskog plivanja za Časni krst na reci Ðetinji u Užicu.

http://www.youtube.com/watch?v=9woBm2rouyw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track