BOGOJAVLJENJE U KIKINDI: Vera toplija od studene vode
Foto: Saša Urošev

Prvi put

BOGOJAVLJENJE U KIKINDI: Vera toplija od studene vode

Srbija -
Kikinđanin Igor Arnuš (18), učenik Ekonomskotrgovinske škole i član VK "ŽAK", pobednik prvog takmičenja u plivanju za Časni krst

KIKINDA: Događaj za istoriju! Prvo takmičenje za Časni krst u Kikindi izazvalo je veliko interesovanje srčanih takmičara ali i publike. Nakon pauze duge sedamdesetak godina, Kikinđani su odlučili da ponovo organizuju nadmetanje u plivanju za simbol hrišćanstva i vere. Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljane, kraj obale Starog jezera, nedaleko od centra Kikinde, reka ljudi tiskala se da vidi sugrađane koji će imati to zadovoljstvo da uđu u istoriju:

- Vera je toplija od studene vode. Do pre neki dan organizatori su razbijali led da bi takmičenje moglo da se održi. Ovo je događaj od istorijskog dana za Kikindu­ rekao je sveštenik Boban Petrović.

Temperatura vode tek nekoliko stepeni iznad nule nije obeshrabrila 20 takmičara, od kojih je najmlađi Dušan Šibul imao samo četrnaest godina.

Do Časnog krsta prvi je doplivao Kikinđanin Igor Arnuš (18), učenik Ekonomsko­trgovinske škole i član vaterpolo kluba "ŽAK":

Ponosan sam na ovaj uspeh, ali i na sve učesnike prvog takmičenja u plivanju za Časni krst, koje je nakon dugo vremena održano u Kikindi. Osećaj je poseban. Jeste bilo malo hladno, ali ko za to mari­ priznao je Igor.

Takmičenje su organizovali Srpska pravoslavna crkva i Ronilački klub "Orka", a pobedniku je pripala posebna nagrada­ zlatni privezak u obliku krsta.

Takmičenje u plivanju za Časni krst upriličeno je po drugi put i u Novim Kozarcima kod Kikinde. U konkurenciji devetorice momaka i jedne devojke, pobedio je Nemanja Radulović iz Kikinde.S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja