MINUT ĆUTANJA: Obeležena 73. godišnjica Novosadske racije
Foto: Slađana Stojanović

Novi Sad

MINUT ĆUTANJA: Obeležena 73. godišnjica Novosadske racije

Srbija -
Najtamniju stranicu istorije našeg grada nikada nećemo zaboraviti, rekao je gradonačelnik Vučević
1 / 5 Foto: Slađana Stojanović

NOVI SAD - Povodom obeležavanja 73. godišnjice Novosadske racije delegacije Grada Novog Sada, predstavnici Vlade Republike Srbije na čelu sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem, Nj.E. ambasador Izraela Jozef Levi, predstavnici ambasade Mađarske, Jevrejske opštine, Saveza jevrejskih opština Srbije, i predstavnik potomaka žrtava Novosadske racije, položili su vence na spomenik „Porodica''.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se prisutnima nakon minuta ćutanja za sve nedužne žrtve Novosadske racije u Drugom svetskom ratu.

- Novosadski Holokaust kao zao zadah smrti opominje do kakve tragedije može dovesti netrpeljivost prema drugačijoj naciji i veri. Tu najtamniju stranicu istorije našeg grada nikada nećemo zaboraviti, ona nas obavezuje da budućim naraštajima usadimo ideju mira, kako se strašna vremena nikad ne bi vratila. Ivo Andrić je napisao: „Toliko je u životu bilo stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti“.

Suživot na ovim prostorima nema alternativu i mora se zasnivati na poštovanju i uvažavanju međuetničke i verske tolerancije, razumevanju i multikulturalizmu - istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da je obaveza svih nas da na svaku mržnju odgovorimo porukom mira, nade i ljubavi, jer bez njih nema ni života.

U okviru komemorativnog obreda Jevrejske zajednice pomen je održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel, a nakon toga, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački Gospodin dr Irinej, uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona, održao je pomen Srpske pravoslavne crkve. Njihovim besedama prethodile su izvedbe duhovnih pesama hora „Hašira“ i hora Saborne crkve „Sveti Georgije“.Predsednik Skupštine Grada Novog Sada prof. dr Siniša Sević i predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad i Matice romske sa broda Rečne flotile Vojske Republike Srbije spustili su venac u Dunav. Okupljeni građani su položili cveće na spomenik i kod spomen-ploče, a članice Kola srpskih sestara su ih posluživale koljivom i pogačom. Predstavnici Grada Novog Sada prisustvovali su i pomenu kod spomen-ploče na novosadskoj plaži „Štrand“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track