Banaćani podižu vetrozaštitne pojaseve
Foto: Saša Urošev

Korisno za paore i vozače

Banaćani podižu vetrozaštitne pojaseve

Srbija -
U kikindskoj opštini lane zasađeno više od 7.200 mladica sibirskog bresta,topole, gorskog javora i jasena, a u susednoj novobečejskoj - 1.400 sadnica cera

KIKINDA - Poučeni gorkim iskustvom prethodnih zima kad su, u više navrata, snežni nanosi gonjeni orkanskim vetrom paralisali saobraćaj, ostavljajući bespomoćne ljude zavejane u vozilima, Banaćani su rešili da se uzmu u pamet. Kraj mnogih saobraćajnica formirani su vetrozaštitni pojasevi, kojima su se obradovali vozači ali i paori. Kad za koju godinu stasaju, drvoredi kraj drumova sprečiće stvaranje nanosa, a doprineće i da se plodnost oranica ne dovede u pitanje. Samo u opštini Kikinda, lane je zasađeno više od 7.200 mladica sibirskog bresta,topole, gorskog javora i jasena. U tu svrhu je izdvojeno oko šest miliona dinara:

-Naši planovi su ove godine još ambiciozniji. Za sadnju komunalnog zelenila i podizanje vetrozaštitnih pojaseva, namenili smo oko 20 miliona dinara. Na taj način ćemo sprečiti erozione procese u ovim našim ravničarskim predelima- otkriva za Kurir Miodrag Bulajić, član OV za zaštitu životne sredine.

Dijanu Jež, inženjerku za gazdovanje šumama i hortikulturu u JP „Direkcija za izgradnju grada“, raduje što u ovoj sredini raste ekološka svest :-Bez svesti i savesti naših sugrađana, formirani vetrozaštirni pojasevi neće opstati. Svakodnevno se uveravam da ekološka svest Kikinđana raste. To je veoma značajno. Još jednom apelujem na njih da čuvaju ove mladice- poručuje ona.I u susednoj novobečejkoj opštini, tokom prošle godine nisu sedeli skršenih ruku. Posađeno je 1.400 sadnica cera. Ove godine je planirana sadnja više hiljada mladica:

-Verovatno već tokom marta, pošumićemo planiranih 17 hektara. Time ćemo napraviti istorijski pomak u pošumljavanju opštine Novi Bečej. Planirano da uz pomoć resornog pokrajinskog sekretarijata nastavimo taj tempo, i godišnje pošumimo 15 do 20 hektara- navodi Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej.

(S.U.)

Šumokradice pod prismotrom

Svesni smo da će za koju godinu ovo drveće biti predmet pažnje ljudi koji će želeti na taj način da dođu do nekog svog interesa, eventualno i zarade. Naša poljočuvarska služba budno će motriti na posađene mladice kako bi se sačuvalo prirodno bogatstvo koje sada podižemo - ukazuje Kovač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track