ZATRPANI I POPLAVLJENI: Vanredna situacija u 10 opština, oko 13.000 domaćinstava bez struje
Foto: Zoran šaponjić

Sneg i voda još prave probleme

ZATRPANI I POPLAVLJENI: Vanredna situacija u 10 opština, oko 13.000 domaćinstava bez struje

Srbija -
Neprohodni mnogi putevi u Zapadnoj Srbiji, a mnoge seoske škole sutra neće raditi

BEOGRAD - Vanredna situcija zbog obilnih padavina i dalje je na snazi u 10 opština - u Smederevu, Tutinu, Koceljevi, Sjenici, Brusu, Ivanjici, Arilju, Novoj Varoši, Topoli i Ljuboviji. Najkritičnije je u Medveđi, Tutinu i Ivanjici gde više od 1.000 domaćinstava trenutno nema električnu energiju.

U opštinama Ivanjica i Nova Varoš danas je uvedena vanredna situacija jer je sneg koji već tri dana pada stvorio velike probleme na svi putnim pravcima.

Na području Ivanjice je oko 2.000 potrošača je bez struje, a u selu Bela Reka kod Nove Varoši oko 100 domaćinstava je bez električne energije.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić je Tanjugu kazao da je sneg koji pada od 5. marta pokidao dalekovode u Ivanjici i da je trenutno 2.000 potrošača bez struje, a postoje i veliki problemi na svim putnim pravcima.

Padavine su, kako je dodao, najviše teškoća stvorile žiteljima na području Javora i Golije, i na prevoju između Lučana i Ivanjice.

Zbog snega koji je zavejao brojna sela novovaroške opštine, na toj teritoriji je proglašena vanredna situacija, potvrdio je danas Tanjugu direktor tamošnje Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić.

On je precizirao da je najteža situacija u selima Bukovik, Jasenovo, Bela Reka, Ljepojevići i Miščevići.

"Ova sela su zbog snega koji je celu noć padao jutros bila potpuno zavejana. Visina snežnih nanosa kretala se preko jednog metra, te smo zbog toga i proglasili vanrednu situaciju", kazao je Šaponjić Tanjugu.

Uredno je snabdevanje vodom i toplotonom energijom, a u selu Bela Reka oko 100 domaćinstava je bez električne energije.

Zbog nastale situacije, seoske škole sutra neće raditi, dok će gradske najverovatnije održavati nastavu.

Tamnava se izlila iz Korita, foto: MUP
Tamnava se izlila iz Korita, foto: MUP

Takođe, MUP je saopštio da je u Kolubarskom okrugu zbog visokog vodostaja Tamnave, ugroženo više seoskih domaćinstava koji su odbili evakuaciju.

"Angažovan je Tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije MUP-a, Područno vatrogasno spasilačko odeljenje Ub, Vatrogasno-spasilačka brigada Valjevo kao i lokalne snage osposobljene za zaštitu i spasavanje", dodaje MUP.

U Podunavskom okrugu, kao posledica obilnih kišnih padavina na teritoriji Smedereva došlo je do plavljenja poljoprivrednih površina u nekoliko sela.

Usled jakog vetra i snežnih nanosa u Raškom okrugu obustavljen je saobraćaj na putnom pravcu Brzeće-Jaram-Kopaonik. U Rasinskom okrugu zbog snežnih nanosa proglašena je vanredna situacija u Brusu. Put Brus-Brzeće-Kopaonik preko Jarma obustavljen je i neprohodno je više lokalnih puteva.

U Zlatiborskom okrugu, na teritoriji Arilja proglašena je vanredna situacija zbog neprohodnosti oko 400 km opštinskih i seoskih puteva dok je u Sjenici visina snežnog pokrivača 42 cm i svi reginalni putevi su prohodni.

Situacija sa snabdevanjem strujom u krajevima pogođenim velikim snežnim padavinama i jakim vetrom se stabilizuje, pa danas popodne električnu energiju na teritoriji Srbije nije imalo oko 13.000 kupaca, što je 0,2 odsto u odnosu na ukupan broj od 3,5 miliona kupaca, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Problemi sa napajanjem su samo u planinskim mestima, gde se zbog otežane prohodnosti ne može prići, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track