NOVO SELO KOD NIŠA: Podzemne vode stigle do kućnih pragova
Foto: Beta

Ugroženo oko 150 domova

NOVO SELO KOD NIŠA: Podzemne vode stigle do kućnih pragova

Srbija -
Reč je o naselju koje je podignuto na poljoprivrednom zemljištu bez ikakvih dozvola. Nema ni vodovod, ni kanalizaciju

NIŠ - Zbog izlivanja podzemnih voda u Novom Selu, kod Niša, gde je voda stigla do kućnih pragova, i je ugroženo oko 150 domova.

"Reč je o naselju koje je podignuto na poljoprivrednom zemljištu bez ikakvih dozvola. Ovde nema vodovoda i kanalizacije što dodatno otežava situaciju", kaže Žarko Ranković zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije.

To je četvrti dana kako je voda počela da se zadržava, najpre na poljima, a zatim i u naseljenom delu sela. Ekipe gradskog Štaba za vanredne situacije svakodnevno obilaze teren, ali za sada se ništa ne preduzima.

Prema rečima Rankovića, kuće u ovom naselju izgrađene su na odvodnim kanalima pa je to osnovni razlog prestanka oticanja, odnosno zadržavanja vode.

Sa druge strane meštani tvrde da na ovom području nikada nije bilo podzemnih voda i da je problem nastao izgradnjom industrijskih pogona "Šin Von" i "Jura".

"Oni su pri izgradnji preusmerili neke reke koje su od kiše nadošle", tvrdi Titomir Arsić.

Boban Đokić kaže da poslednjih 20 godina koliko naselje postoji na ovom području nije bilo poplava.

Žarko Ranković, međutim, kaže da ranijih godina nije bilo izlivanja podzemnih voda zato što su radile pumpe firme "Fripak", koje su crple površinske vode.

"Sada ova firma ne radi, isključena joj je i struja tako da pumpe ne mogu da se uključe" rekao je Ranković.

U Gradskom štabu za vanredne situacije rade na nalaženju rešenja. "Jedna od mogućnosti je priključivanje crpnih pumpi iz srpsko-ruskog centra za vanredne situacije, ali je problem nedostatak odvodnih kanala, tako da bi voda iscrpljena sa jednog područja mogla da ugrozi drugo naselje", rekao je Ranković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track