100 KLIZIŠTA U LJIGU: Porodica Stojnić iselila stoku iz staja
Foto: Milen Djordjevic

Očekuju geologa i hidrogeologa

100 KLIZIŠTA U LJIGU: Porodica Stojnić iselila stoku iz staja

Srbija -
Žitelji sela Brančić nisu se evakuisali i zasad su ostali u svojim domovima

LJIG - Zbog klizišta nastalih usled obilnih kiša, Milenko Stojnić iz ljiškog sela Brančić iselio je stoku iz staja, potvrdio je načelnik Opštinske uprave u Ljigu, Stevo Vranešević.

On kaže da se žitelji tog mesta nisu evakuisali, i da su ostali u svojim domovima.Prema njegovim rečima, broj klizišta u Ljigu je i dalje oko 100, a opštinske komisije koje su bile proteklih dana na terenu do sada su obradile 55 zahteva za pomoć.

"One su i danas na terenu, u petak smo dobili još 24 prijave, a očekujemo dolazak geologa i hidrogeologa koji će zajedno sa nadležnim službama lokalne samouprave sagledati stanje na terenu kako bismo preduzeli mere u cilju otklanjanja posledica", naveo je Vranešević.

On ocenjuje da situacija sa klizištima i osutim putevima u selu Brančić zahteva studiozan pristup, jer je klizna ravan na velikoj dubini, zbog čega preduzeti površsinski radovi ne daju efekat."Kada komisije završe svoj posao znaćemo konačan iznos štete ", zaključio je načelnik."Budući da se zemlja još pomera, brdo se približava objektima, bio sam prinuđen da iselim stoku iz štale koja je oštećena", kaže Milenko Stojnić i podseća da je jednu kuću već srušio jer je nakon klizišta bila potpuno nebezbedna.

Inače vanredna situacija na području ljiške opštine je na snazi u selima Cvetanovac, Ljig, Jajčić, Brančić, Kozelj, Ba, Kadina Lika, Gukoš, Belnovica, Šutci, Kalanjevci, Lalinci, Donji Banjani, Živkovci, Moravci i Veliševac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja