Palma u Beču o pomoći poljoprivredi u Srbiji
Foto: Dobili Smo Slike Na Mail

Palma u Beču o pomoći poljoprivredi u Srbiji

Srbija -
U delegaciji je i 350 stočara iz svih 6 opština Pomoravskog okruga

U Beču boravi 350 poljoprivrednika, koji se najvećim delom bave stočarstvom, iz svih šest opština Pomoravskog okruga. Srpski poljoprivrednici danas su obišli Stanicu za osemenjavanje stoke u Viselburgu pored Beča, kao i aukciju krava u Berglandu, nekih 70 -ak kilometara od austrijske prestonice.

" Naš glavni cilj je da se upoznamo sa načinom rada naših austrijskih kolega i ono sto je najvažnije kako da dođemo do genetike koju oni poseduju, a to podrazumeva da krave dnevno daju i preko 30 litara mleka. Želimo da potpuno budemo spremni, u svakom smislu, za dolazak italijanskog proizvođača mleka i mlečnih proizvoda INALPI, koji je najavio otvaranje fabrike u Jagodini i to bi za stočare iz centralne Srbije značilo spas " izjavio je poljoprivrednik iz Jagodine, Slavko Jeremić i dodao da su našim poljoprivrednicima izuzetno značajna iskustva iz Evropske unije, jer to sve nas, kako je rekao, uskoro čeka.

Na čelu delegacije iz Pomoravskog okruga je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, koji je u Saveznom parlamentu Austrije danas razgovarao sa poslanicima iz grupe prijateljstva Austrija - Srbija. Marković je razgovarao i sa bivšim ministrom poljoprivrede Austrije Nikolausom Berlakovicem, koji je iz Narodne stranke Austrije, kao i sa Heraldom Stefanom, Petrom Gruber i Hubertom Fuksom iz Slovbodarske partije i Nirtenom Jilmazom iz Socijaldemokratske partije." Glavne teme razgovora u Saveznom parlamentu Austrije bile su razmena iskustva u stočarstvu i način na koji Austrija može pomoći srpskim poljoprivrednicima. Imajući u vidu da je moj sagovornik bio bivši ministar poljoprivrede Austrije, Nikolaus Belakovic, razgovorali smo o evrointegracijama Srbije sa aspekta poljoprivrede, odnosno da li možemo obezbediti subvencije iz Evropske unije za naše poljoprivrednike " rekao je Marković i dodao da su Austtijanci spremni da pomognu srpskom agraru.

" Ova poseta naših poljoprivrednika Beču je direktno vezana za pregovore o otvaranju fabrike za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda, italijanske kompanije INALPI u Jagodini. Pregovori su u završnoj fazi i mi italijane očekujemo 25. aprila u Jagodini. Imajući u vidu da oni u Italiji prerađuju 500 tona mleka dnevno, a veliki kapcitet bi trebalo da bude i u Jagodini, biće potrebne velike količine mleka i na taj način ćemo zaposliti stočare iz Pomoravskog, Šumadijskog, Braničevskog i Nišavskog okruga i oživeti štale, a upravo ovde u okolini Beča, ima krava sa najboljom genetikom. To su nam rekli vlasnici kompanije INALPI i zato smo i ovde " poručio je Marković i najavio da će, ukoliko posao sa Italijanima bude realizovan, biti potreban uvoz iz Austrije određenog broja grla stoke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track