NARANDŽASTI ALARM: Vanredna odbrana od poplava na Toplici, Ibru, Kolubari sa pritokama
Foto: AP/Ilustracija

Nadležni u pripravnosti

NARANDŽASTI ALARM: Vanredna odbrana od poplava na Toplici, Ibru, Kolubari sa pritokama

Srbija -
Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku

BEOGRAD - Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ) upozorio je da će od danas do 30. marta vodostaji na pojedinim rekama biti u većem porastu i da će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava, dok su se izlili potoci u Ljigu, a pod vodom su njive i lokalni put.

Na dvadesetak reka u Srbiji za vikend je prognoziran porast vodostaja, a na bujičnim vodotokovima su moguća i manja izlivanja, objavljeno je na sajtu RHMZ.

Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja, saopštio je RHMZ.

Nivo Zapadne Morave u porastu, Bjelica opada

Nivo Zapadne Morave je u porastu, vodostaji na svim rekama u Moravičkom okrugu su tokom dana u porastu, a nivo Bjelice i njenih pritoka opada, izjavio je danas načelnik Odeljenja za vanredne situacije Čačka Dragiša Broćić.

On je rekao da Zapadna Morava na svakih 60 minuta beleži porast nivoa za 15 centimetara i da je trenutno prešao 5,5 metara.Broćić je dodao da to otežava ulivanje Bjelice u Zapadnu Moravu i da nadležni prate situaciju na terenu.

Prema njegovim rečima, potencijalno je ugroženo jedno domaćinstvo koje se nalazi kod Kratovske stene na području opštine Požega."Tu će biti upućeni vatrogasci-spasioci iz Čačka kako bi reagovali u slučaju potrebe za evakuacijom", rekao je Broćić.

Ilić: Šaljem projektante u Kraljevo

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, koji je danas obišao područje Kraljeva, rekao je da je došlo do porasta vodostaja reka drugog reda koje su ugrozile i domaćinstva.

On je obišao Musina reku u selu Adrani, koja je pretila da se izlije na magistralni put Kraljevo - Čacak, navodeći da svaki veći vodostaj preti meštanima ovog sela, jer je most na magistralnom putu, usko grlo.

"Most mora da se preprojektuje, i ovih dana ću poslati projektante da nađu drugo rešenje. Srećom pa su se meštani sami organizovali i zaštitili obale", rekao je Ilić u Adranima.

Ilić je rekao da su vodostaji Zapadne Morave i Ibra izuzetno porasli, kao i manjih rečica Ribnice, Žičke reke, Godačice.“Obeleželi smo kritične tačke na teritoriji Kraljeva.

Čekaćemo da prestanu padavine i da se vreme smiri, pa ćemo početi da radimo. Prvo ćemo raditi na bedemu u Grdici, pa u Žičkom polju. Napravićemo i neke zaustave i minibrane koje će moći da zadrže drveće i kamenje”, rekao je Ilić prilikom današnjeg obilaska vodotokova u Kraljevu.

Štab za vanredne situacije u Kraljevu doneo je danas odluku da se uvede vanredna odbrana na ušću Žičke reke u Ibar, gde se nalazi jedan broj bunara za snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom.Ranko Đekić, direktor kraljevačkog „Vodovoda“, rekao je da Ibar treba da naraste još pola metra da bi prodro u bunare.

U nekoliko ulica u naselju Ribnica u došlo je do izlivanja atmosfesrke kanalizacije, pa je vrlo teško pešice proći tim ulicama. Slično je i u Konarevu gde je zapušen kanal izlio na prostoru, gde se nalazi oko 40 domaćinstava.

Stevanović: Nema ugroženih domaćinstava

Vanredna odbrana od poplava proglašena je u slivu reka Toplica, Veternica, Ibar, Kolubara sa pritokama, Bjelica i Zapadna Morava, ali nema ugroženih domaćinstava i objekata, rekao je pomoćnik načelnika u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Boban Stevanović.Stevanović je rekao da postoje manja izlivanja u nebranjenim delovima tokova navedenih reka, u Mačvanskom, Zlatiborskom, Kolubarskom, Raškom, Jablaničkom, Topličkom i Moravičkom okrugu.

"Nigde nema ugroženih domaćinstava i objekata, voda se izlila u nebranjeni, atarski, oranični deo koji se i ne brani od poplava", objasnio je Stevanović.On je precizirao da se na teritoriji opštine Šabac, u selu Mojkovac, izlila reka Jadar, a na teritoriji opštine Požega Zapadna Morava i Moravica su se izlile u nebranjene delove oranice.Došlo je i do manjeg izlivanja na teritoriji opštine Arilje gde je probijen proslogodišnji nasip koji je ojačan sa 300 džakova.

Na teritoriji opštine Valjevo je došlo do proboja na jednom mestu, naveo je Stevanović i precizirao da je reka Gračica probila nasip, što je sanirano.

"Došlo je i do manjih izlivanja na teritoriji opština Kraljevo i Leskovac", naveo je Stevanović i dodao da je primetan porast nivoa Toplice u gornjem toku.Kako je naveo, svi timovi su raspoređeni na urgentnim lokacijama i sve vatrogasno-spasilačke jednice su u punoj pripravnosti i reagovaće ukoliko dođe do eskalacije.

Izlili se Jadar i Ljig zbog obilnih padavina

Usled obilnih padavina koje su pogodile Kolubarski okrug u poslednja 24 časa, došlo je do izlivanja reke Jadar u opštini Osečina i reke Ljig u istoimenoj opštini, potvrđeno je u tim opštinskim upravama.

U istom periodu, u Valjevu je palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, zbog čega je porastao vodostaj Kolubare i njenih pritoka, dok je u drugim opštinama Kolubarskog okruga palo i do 40 litara po kvadratnom metru.

Jadar se izlio na nekoliko mesta, a najviše u ataru sela Dragijevica, gde je poplavljena jedna kamenorezačka radnja. Ta reka izlila se i u Babićima, u selu Osečini, kao i na izlazu iz varoši Osečina ka Loznici, te u delu sela Komirić, gde ugrožava magistralni put Valjevo-Loznica.

Na nekoliko mesta bilo je kritično i u okolini varošice Pecka u Podgorini, zbog nadošle istoimene reke. Prema podacima Opštinske uprave, reka Ljig je prekinula saobraćaj na putnom pravcu Latković-Dudovica, gde su u selima Latković i Jajčić poplavljeni usevi i bašte.

Graditelji autoputa Beograd-Požega iz azerbejdžanske kompanije "Azvirt" intervenisali su na nekoliko mesta u selima Lalinci i Banjani i sprečili da "odseče od sveta" pojedine kuće. Od padavina strahuju meštani nekoliko sela, posebno u Brančiću, zbog klizišta koja su se pokrenula, pa je u Ljiškoj opštini vanredna situacija ranije proglašena u 17 od 26 mesnih zajednica.

Na području Lajkovca i okolnih sela najkritičnije je u delu gde se reka Ljig uliva u Kolubaru, dok su druge kritične tačke za sada bezbedne, posle nedavne akcije pročišćavanja bujičnih potoka i "uskih grla" na manjim vodotocima.

Izlila se rečica Osaonica, druge reke u koritima

Rečica Osaonica, u selu Bagrdanu, oko 12 kilometara od Jagodine, izlila se iz korita i preplavila ulice, izjavio je načelnik Štaba za vanredne sitauacije MUP-a za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić.

Na terenu su ekipe ljudi i mehanizacija lokalne samouporave Jagodine i intervenišu, nema ugroženih građana, istakao je Kušić.U svim drugim rekama, uključujući i Crnicu u Paraćinu, Resavu u Svilajncu, Lugomir i Belicu u Jagodini, koje su prošle godine izavale katrastrofalne poplave u ovim gradovima, vodostaj je porastao, ali su one još u koritima. Tako je i kada je reč o Velikoj Moravi, dodao je Kušić.

Njihov vodostaj se prati iz sata u sat, a Štab za vanredne situacije u Parćinu je još 26. marta uveo dežurstvo. Lokalne samouprave su takođe pripravne na najvišem nivou, ali za sada nema opasnosti od izlivanja.Na području Pomoravlja, Resave i Levča, kiša pada duže od 24 sata.

Na oranicama, od koje su neke pod ozimim usevima, leže velike količine vode, poput jezera i reka.Kušić objašnjava da je to zato "što je zemlja prezasićen i više ne upija vodu".Vodostaj Velike Morave, prema podacima Republičkog Hidrometereološkog zavoda Srbije je, kod Varvarina 117 centimetara, kod Ćuprije 160 a kod Bagrdana (Jagodina) 310 centimetar a prognozaje da će biti "veći porast".

Iako vodostaj Morave raste celim njenim tokom od sastavaka Južne i Zapadne Morave kod Varvarina do ušća u Dunav, "nema opasnosti od izlivanja".Velika Morava je uglavnom opasana visokim nasipima, osim u mestima gde je predviđeno izlivanje (odušak), ali je vodostaj sada daleko ispod tog nivoa, rečeno je Tanjugu u preduzeću "Srbijavode" u Ćupriji.

U okolini Požege nekoliko stotina hektara pod vodom

Usled izlivanja Zapadne Morave i Moravice nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Požega je pod vodom, izjavio je načelnik Štaba za vanredne situacije ove opštine Dragan Bojić.

“U selima Gorobilju i Prijanovići voda ugrožava osam domaćinstava, ali nema potrebe za njihovom evakuacijom. Poplavljeno je i zemljište u nebranjenom području u Prilipcu, Prijanovićima, Guglju, Tučkovu i Jelen dolu”, kaže Bojić.Bojić ističe da je u selo Gorobilje dopremljena i cisterna sa pijaćom vodom, jer zbog izlivanja reka meštani postojeću ne smeju da koriste za piće.Po rečima Bojića, vodostaj Moravice i Rzava je u blagom opadanju.

Kuršumlijskoj opštini prete poplave zbog neprestane kiše

Zbog kiše koja neprestano pada 24 sata i naglog topljenja snega na planinama, u kuršumlijskoj opštini preti opasnost od poplava, rekao je predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić. Vidić je izjavio da nivo reke Toplice naglo raste od jutros, kao i da su na terenima sve raspoložive mašine Direkcije za izgradnju i Komunalnog preduzeća. Reka Toplica je već počela da se izliva iz korita i da ugrožava okolne njive, a Vidić je upozorio da preti i pojedinim seoskim domaćinstvima koja se nalaze u njenoj blizini.

"Na udaru su seoska domaćinstva koja su i prošle godine bila poplavljena. Sve službe ovdašnjih preduzeća su na terenu u slučaju da bude potrebna zaštita, podizanje bedema i sprečavanja da voda u većoj meri ugrozi seoske kuće", kazao je Vidić.

Pojedina domaćinstva zbog izlivanja potoka sa ovdašnjih planina već danas su u opasnosti od poplava, jer je nivo vode u potocima drastično porastao zbog topljenja snega.

"Od ranog jutra mašine komunalnog preduzeća pokušavaju da spreče da voda prodre do nekoliko domaćinstva u selu Pepeljevac. To su potoci sa planina, koji su neočekivano, naglo nadošli i počeli da se izlivaju po dvorištima, putevima i njivama", kazao je Vidić.

Nivo vode u rekama Kosanica, Toplica i Banjska, za karatko vreme je porastao za više od pola metra. Vidić je najavio da će se ako bude potrebno sastati i opštinski štab za vanredne situacije, a od danas je uvedeno i danonoćno dežurstvo, zbog opasnosti izlivanja tri reke u opštini Kuršumlija, u kojima nivo vode neprestano raste

Foto: Beta/Ilustracija
Foto: Beta/Ilustracija

VANREDNA ODBRANA NA IBRU: Džakovi sa peskom kod bunara za snabdevanjeŠtab za vanredne situacije u Kraljevu odlučio je danas da se uvede vanredna odbrana od poplava na ušću Žičke reke u Ibar, gde se nalazi jedan broj bunara za snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radioca Kočović rekao je da se priprema postavljanje džakova sa peskom kako voda ne bi probila bedem.

"Štab je doneo odluku da se uvede vanredna odbrana Žičkog polja, jer je porastao vodostaj i Žičke reke i Ibra, u koji se ona uliva. Džakovi sa peskom će biti postavljeni u toku dana.

Za sada nema opasnosti da voda prodre u bunare“, rekao je Kočović.

Ranko Đekić, direktor kraljevačkog "Vodovoda“, rekao je da Ibar treba da naraste još pola metra da bi prodro u bunare.

„Pa čak i ako se to desi, preventive radi, isključićemo nekoliko bunara koji se nalaze tik uz bedem, kako bi sprečili zamućivanje vode“, rekao je Đekić.Inače, Ibar i Zapadna Morava su u stalnom porastu i priobalje ovih reka je poplavljeno.

Ali, najveće probleme prave male reke, kao što su Ribnica, Musina i Lađevačka reka.Reka Ribnica, koja silazi sa Goča, već je potkopala jedan most, koji se zbog toga urušio, ali je počela i da potkopava obalu.Musina reka u selu Adrani kod Kraljeva preti da se izlije na magistralni put Kraljevo – Čačak. Meštani u tom delu već postavljaju džakove sa peskom, kako bi sprečili da reka pređe preko bedema i poplavi domaćinstva.Lađevačka reka je u selu Obrva ušla u nekoliko domaćonstava, ali su stradala samo dvorišta, a slična situacija je i sa rečicom u selu Vrdila kod Kraljeva.

U nekoliko ulica u naselju Ribnica došlo je do izlivanja atmosferske kanalizacije, pa je vrlo teško pešice proći tim ulicama. Slično je i u Konarevu gde je zapušen kanal izlio na prostoru, gde se nalazi oko 40 domaćinstava.

Put Mali Zvornik - Ljubovija - Rogačica u prekidu zbog izlivanja

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je da je na državnom putu I B reda broj 28, deonica Mali Zvornik - Ljubovija - Rogačica, u mestu Velika Reka saobraćaj u prekidu zbog izlivanja reke.

Zapadna Morava i Bjelica beleže porast vodostaja zbogo kiše, a na pojedinim mestima došlo je do izlivanja, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić.

On je dodao da su te reke prešle upozoravajuće nivoe odbrane od poplava, a počelo je plavljenje poljoprivrednog zemljišta od Viče do Lučana na području lučanske opštine.

"Zapadna Morava se izliva u požeško polje i kod Kratovske stene", rekao je on dodajući da je Morava prešla kotu od pet metara, a Bjelica se približava nivou od dva metra. Prema njegovim rečima, za sada nema ugroženih objekata, međutim, ukoliko bude novih padavina problemi će nastati.

Vodostaj Lima kod Prijepolja je u porastu od jutros 12 centimetara i približio se granici redovne odbrane od poplava, rekao je danas dežurni u prijepoljskom operativnom centru Tikomir Miletić.

On je naglasio da se prati nivo vode ove reke, a naročito zbog toga što je RHMZ za predstojeći period najavio velike padavine, čak 20 litara po kvadratnom metru.

Foto MUP/Arhivska fotografija
Foto MUP/Arhivska fotografija

"Ukoliko bude tako doći će i do otapanja snega u višim predelima pa će narasti bujučni tokovi manjih reka", naveo je Miletić dodajući da su nadležne službe u pripravnosti i prate situaciju na terenu.

Na Zapadnoj Moravi vodostaj nije ni blizu odbrane od poplava, a vodostaj Ibra je porastao 20 centimetara, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

"Oko 9.00 sati smo obišli nekoliko mernih tačaka na Zapadnoj Moravi, i vodostaj nije ni blizu odbrane od poplava. Morava jeste malo izlila u pojedinom priobalju, ali to su tačke gde se ona svake godine izlije. Ne postoji opasnost da se izlije u naseljenim mestima", rekao je Kočović, napominjući da će prema najavama meterologa u toku noći prestati da pada kiša.

Foto: MUP/Arhivska fotografija
Foto: MUP/Arhivska fotografija

Vodostaj Ibra je, kako kaže Kočović, porastao oko 20 centimetara, ali da bunari za vodosnabdevanje Kraljeva u Žičkom i Konarevskom polju nisu ugroženi. „Ibar see takođe u nekim delovima izlio iz svog korita, ali to je samo nekoliko metara od obale. Zbog otapanja snega sa Goča, reka Ribnica je nadošla, ali nije potkopala obale", rekao je Kočović.

Na pojedinim rekama, naročito na zapadu i jugozapadu zemlje i u slivovima pojedinih reka primetan je porast vodostaja, ali za sada nema opasnosti od većih izlivanja, izjavio je danas pomoćnik načelnika u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Boban Stevanović.

On je rekao da se očekuje povećanje vodostaja usled kiše, ali da su specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije na terenu od petka i da prate stanje.

Stevanović je podsetio da se ovog vikenda, odnosno do 30. marta može očekivati da će vodostaji na pojedinim rekama biti u većem porastu i da će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

"Specijališticki timovi su na terenu i u pripravnosti su", rekao je Stevanović.

On je dodao da je došlo do manjeg izlivanja reke Gračice, kao i Baričke reke, ali da stanje nije alarmantno i da se obavlja iscrpljivanje vode.

Foto: MUP/Arhivska fotografija
Foto: MUP/Arhivska fotografija

Inače, na snazi je "žuti alarm" za pojedine reke, jer se očekuju velike padavine.

Kiša koja od juče pada dovela je do porasta nivoa pojedinih tokova i manjih problema na području Ljiga. Prema rečima načelnika tamošnje Opštinske uprave, Steva Vraneševića, u Lalincima, gde se gradi trasa auto-puta, bilo je određenih teškoća, ali su ih rešili izvođači radova.

“Građevinci iz preduzeća Azvirt su omogućili slobodan protok vode, domaćinstvo Milenka Arsovića je bilo u opasnosti, ali sada nema ugroženih kuća”, izjavio je on.

Načelnik kaže da su morali da intervenišu i u Banjanima, kako voda ne bi tekla gradilištem, tamošnji žitelji su bili odsečeni, ali mogu da koriste deonicu auto-puta koja nije u funkciji.

“Nema većeg porasta nivoa reke Ljig, ali su se izlile neke njene manje pritoke, u Jajčiću i Latkoviću i poplavile nekoliko hektara poljoprivrednog zemljišta. Put Latković-Dudovica je pod vodom dubine 30 centimetara u dužini od 70 metara, a policija će ustanoviti da li saobraćaj treba da bude obustavljen, pošto sada nije bezbedno”, zaključio je Vranešević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track