KIKINDA: Tinejdžer ukrao i prodao bronzanu bistu ispred škole
Foto: Saša Urošević

Šteta 600.000 dinara

KIKINDA: Tinejdžer ukrao i prodao bronzanu bistu ispred škole

Srbija -
V.V. (18) iz Kikinde, osumnjičen da je ukrao, polupao i preporodao u staro gvožđe, bronzanu bistu Zore Krdžalić-Zage, koja se nalazi ispred Visoke škole strukovnih studija

KIKINDA: Policija je rasvetlila krađu bronzane biste revolucionarke Zore Krdžalić-Zage, koja je bila nosilac Partizanske spomenice 1941. godine. Istragom je utvrđeno da je njenu bistu ispred Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača ukrao V.V. (18) iz Kikinde. Rad kikindske vajarske Miroslave Kojić, osumnjičeni tinejdžer ukrao je u noći između 27. i 28. marta:

-Bronzanu bistu on je demontirao i odneo. Potom je bistu polupao i preprodao u staro gvožđe. Protiv njega je podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio tešku krađu i pričinio materijalnu štetu od 600.000 dinara- saznao je Kurir od izvora bliskog istrazi.

Osumnjičeni V.V. već je dolazio u sukob sa zakonom. Krajem januara banuo je u jednu prodavnicu. Preteći nožem, tinejdžer je od trgovkinje oteo 10.000 dinara.

Poput drugih mesta širom Srbije, ni Kikinda nije pošteđena “bronzane mafije” koja nasrće na biste znamenitih ljudi, spomenike NOR-a , ali i verske i druge objekte i predmete koje mogu da unovče “za šaku dinara”.

Ranijih godina ukradene su spomen-bistu kikindskog rodoljuba Nikole Francuskog i pesnika Dušana Vasiljeva, po kome ovdašnja gimnazija nosi ime. Poharana je i spomen-kosturnicu u kojoj počivaju ostaci boraca NOR-a i Crvene armije, poginulih u Drugom svetskom ratu. Oštećen je i spomenik žrtvama fašizma u centru Kikinde, sa koga su pokradeni svi bronzani delovi. Da lopovima ništa nije sveto i teško, najupečatljivije ilustruje krađa 170 kilograma teškog bronzanom zvona. Sa postolja pravoslavnog groblja u Iđošu kod Kikinde, zvono je ukradeno 2011. godine.

Ništa im nije sveto

Krađa mesinganih vaza i drugih predmeta s ovdašnjih groblja, nažalost, česta je pojava. Lopovi se ne libe da kradu iz rimokatoličkih i pravoslavnih hramova i manastira. Na udaru su dobrovoljni prilozi vernika, novac sveštenih lica, ikone, pehari, krstovi, pa čak i oluci sa bogomolja

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track