ŠETAJU I UJEDAJU: Niškim ulicama hara 2.000 pasa lutalica
Foto: Reuters

Milioni odvojeni za azil

ŠETAJU I UJEDAJU: Niškim ulicama hara 2.000 pasa lutalica

Srbija -
Dani bez napada pasa lutalica postali su u poslednje vreme retkost u Nišu, a samo tokom uskršnjih praznika zbog ujeda pasa pomoć lekara Hitne pomoći zatražilo je osam građana

NIŠ - Na niškim ulicama, prema nekim procenama, ima do 2.000 pasa lutalica, a gradonačelnik Zoran Perišić rekao je danas da taj problem neće biti lako rešen.

Dani bez napada pasa lutalica postali su u poslednje vreme retkost u Nišu, a samo tokom uskršnjih praznika zbog ujeda pasa pomoć lekara Hitne pomoći zatražilo je osam građana. Građanima koji su zatražili obeštećenje zbog ujeda pasa lutalica grad Niš je 2014. godine isplatio ukupno 12 miliona dinara odštete. Perišić je novinarima kazao da problem ne može brzo biti rešen uprkos tome što grad svake godine plaća značajne iznose za obeštećenja napadnutim Nišlijama. "U potrazi smo za lokacijom na kojoj bi izgradili azil za pse, međutim i kada azil bude izgrađen postavlja se pitanje finansiranja njegovog rada i čuvanja pasa", rekao je Perišić. Gradski većnik Jovan Stojković rekao je da su predstavnici grada od decembra 2014. godine do sada obišli desetak lokacija koje je Uprava za imovinu predložila za izgradnju azila, ali je ustanovljeno da nijedna od njih nije pogodna zbog nepostojanja pristupnog puta, struje i vode. "Pregovaramo sa opštinom Svrljig o izgradnji regionalnog azila za pse na lokaciji koja se nalazi odmah pored puta koji povezuje ovo mesto i Knjaževac. Reč je o zemljištu površine 50 hektara i azilu u koji bi se dopremali psi iz Niša, ali i Svrljiga Sokobanje, Knjaževca i drugih mesta u ovom kraju", rekao je Stojković.Prema njegovim rečima, grad Niš je budžetom za 2015. godinu namenio 20 miliona dinara za izgradnju azila, ali nema para za čuvanje pasa. "Procene su da na niškim ulicama ima između 1.500 i 2.000 pasa lutalica. Zbrinjavanje hiljadu pasa koštalo bi grad preko 91 milion dinara jer veterinarski tretman i čuvanje jednog psa godišnje košta 91.250 dinara. Radi se o ogromnim parama koje grad nema u budžetu", istakao je Stojković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track