SEĆANJE NA INTERNIRCE: Spomenik bljesnuo, pitanje je dokle će biti čist?!
Foto: Saša Urošev

Uklonjeni grafiti i žvrljotine

SEĆANJE NA INTERNIRCE: Spomenik bljesnuo, pitanje je dokle će biti čist?!

Srbija -
Akciji se samoinicijativno priključili đaci OŠ “Đura Jakšić”. Mališani uredili okolinu spomenika internircima koje su nemački fašisti internirali u Norvešku 1942. godine
1 / 2 Foto: Saša Urošev

KIKINDA: Spomeniku internircima u centru Kikinde, rad akademskog vajara Slobodana Kojića, koji je podignut 1975. godine, vraćen je stari sjaj. U okviru akcije “Cif čisti Srbiju“, pokrenutoj kako bi se uredilo i očistilo deset spomenika širom Srbije, detaljno je sređen spomenik u znak sećanja na 46 Kikinđana koje su nemački fašisti 6.maja 1942. godine internirali u Norvešku:­

Kao autor ovog spomenika, moram da odam priznanje svima koji su doprineli da se očisti i upristoji. Žalosno je što je obližnji monumentalni spomenik žrtvama fašizma u centru Kikinde, u očajnom stanju. Ruiniran je i preplavljen grafitima. Sa njega su pokradeni svi bronzani delovi.

Tužno i ružno­ kaže Kojić, inače pokretač u svetu jedinstvenog Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti „Tera“. Komentarišući ovu akciju, Kojić je rekao da nije samo važno što je mermer ponovo bljesnuo:­

Ovo je poruka svima onima koji su ružili i rušili spomenike, da bar deo naroda dolazi do samosvesti o potrebi negovanja svega onoga iz korpusa kulturu­kazao je Kojić.

Interesantno je da su se čišćenju spomenika internircima samoinicijativno priključili đaci OŠ “Đura Jakšić”. Mališani su uredili okolinu spomenika i crtežima oplemenili ovu lepu akciju:

Mislimo da bi stvarno morali da čuvamo spomenik nakon što je ovako lepo očiščen­ poručili su osnovci.

Spomenik internircima detaljno je sređen 2009. godine. Ambasada Kraljevine Norveške u našoj zemlji tada je sa 310.000 dinara finansirala čišćenje i rekonstrukciju spomenika. Svega mesec dana kasnije vandali su ga išarali. Spomenik je sada ponovo bljesnuo, pitanje je dokle će biti čist.

“Očerupana” Spomen kosturnica

Sa Spomen kosturnice u kojoj počivaju ostaci boraca NOR­a i pripadnika Crvene armije, kojisu poginulih tokom završnih operacija za oslobađanje naše zemlje u Drugom svetskom ratu,lopovi su svojevremeno ukrali četiri bronzane ploče, 75 slova i zvezdu petokraku, takođe odbronze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track