Najnovije vesti

PARAĆIN: Demineri pronašli 36 neaktiviranih mina
Foto: Beta

Rusko-srpski odred u akciji

PARAĆIN: Demineri pronašli 36 neaktiviranih mina

Srbija
"Paraćin 7" obuhvata površinu od 577.000 kvadratnih metara, a akcija čišćenja trajaće do polovine oktobra

PARAĆIN - Pripadnici specijalizovane organizacije Rusko-srpskog odreda za humanitarno razminiranje "Emercom Deming", za 12 dana razminiranjem Karađorđeva brda kod Paraćina, gde je 19. oktobra 2006. godine došlo do ekplozije i pozara u magacinima municije Vojske Srbije, pronašli su 36 neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS).

Demineri su u posao uvedeni 27. aprila i do sada je od NUS očišćeno je 50.000 kvadratnih metara zemljišta, izjavio je danas Tanjugu rukovodilac projekta za razminiranje "Paraćin 7" Bogdan Pilipčuk i objasnio da je reč o završnoj fazi razminiranja.

"U odredu su ruski i srpski demineri, zajedno činimo podvig na čišćenju od NUS, a nalazimo ih i iz Prvog i Drugog svetskog rata, a ne samo od tragičnog događaja koji se tu dogodio u oktobru 2006. godine, da bi srpski narod mogao bezbrižno da korača svojom zemljom", rekao je Pilipčuk.

Pilipčuk, koji je danas na čelu Odreda u Jagodini, povodom Dana pobede nad fašizmom, na Spomen kosturnicu sa 1.170 vojnika i oficira Crvene armije i Spomenik partizanima, položio vence, je podsetio da "Paraćin 7" obuhvata površinu od 577.000 kvadratnih metara, i da će akcija čišćenja trajati do polovine oktobra.

Projekat razminiranja je izradio Centar za razminiranje Srbije, koji i kontrološe kvalitetizvedenih radova.

Rusko-srpski odred, na ovom delu Paraćina, oko tri kilometra od centra grada, radi od 2009. godine "i do sada je razminirano osam lokacija, ukupne površine oko 4.000.000 kvadratna metra, na kojima je pronađeno i uništeno više od 12.000 komada (NUS)", potsetio je Pilipčuk.

Uz NUS iz magazina, demineri "Emericoma" su pronašli i mnogo municije zaostale iz Drugog svetskog rata, među kojima i avionske bombe teške po 50 i više kilograma.

Razminiranja koje obavlja "Emericom" finansira Vlada Ruske Federacije preko Ministarstva za vanredne situacije u okviru Programa humanitarnog razminiranja u Srbiji za period 2013-2015. godine.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...