POTOP U GOLUPCU: Mislili smo da je došao smak sveta
Foto: Nemanja Pančić

I dalje vanredna situacija

POTOP U GOLUPCU: Mislili smo da je došao smak sveta

Srbija -
Bujica koju su izazvali kiša i grad Golupčanima uništila nameštaj i tehniku. Škola i vrtić zatvoreni, a nije bilo ni struje. Željana (11) satima čistila mulj

GOLUBAC - Sve se desilo za 20 minuta! Nebo je postalo skroz crno i počeo je da pada ogroman grad, zvučalo je kao niz eksplozija! Ubrzo nismo mogli da izađemo iz lokala jer je ceo centar bilo poplavljen, a voda se slivala u bujicama niz brda.

Ovako Željko Stojanović (45) iz Golupca opisuje za Kurir olujno nevreme koje je prekjuče u popodnevnim satima pogodilo ovaj grad i okovalo ga ledom, a paralisan je i saobraćaj u istočnoj Srbiji.- Jedva smo uspeli da izađemo iz lokala jer smo se plašili da otvorimo vrata, a na prozorima su rešetke. Voda je ovde bila preko pola metra, nameštaj i tehnika u potpunosti su uništeni. Sad izbacujemo stvari napolje da se malo osuše i pokušavamo da očistimo mulj - priča Stojanović dok pokušava da izbaci blato i vodu iz kladionice u centru Golupca. U tome mu pomaže njegova jedanaestogodišnja ćerka Željana.- Baš sam se uplašila, mislila sam da je smak sveta! Sve je bilo pod ledom - tiho kaže ona držeći lopatu u ruci.

Snažno nevreme najviše je pogodilo sam centar Golupca, nanevši veliku materijalnu štetu lokalima i razbijajući prozore na kućama. Građani su juče, uprkos kiši koja je neprekidno padala, pokušavali da ispumpaju vodu iz podruma i očiste mulj i grane s centralne magistrale.Voda je nanela veliku štetu i Narodnoj biblioteci i bioskopu. U biblioteci kažu da je više od 2.000 knjiga bilo direktno pogođeno.U Golupcu je juče i dalje na snazi bila vanredna situacija, škola i vrtić nisu radili, struje nije bilo, a građane su brinule glasine da voda iz gradskog vodovoda nije za piće. Prema rečima nadležnih, situacija u gradu se koliko-toliko normalizovala, a formirane su i komisije za procenu štete, koje su na terenu.

PrognozaTOPLIJE OD PETKAZa danas i sutra najavljeni su pljuskovi s grmljavinom i gradom. Lokalno se prognoziraju i veće padavine, i to od 20 do 40 litara po kvadratnom metru za tri časa. Takođe, za petnaestak reka prognozira se porast vodostaja, i to na Jadru, Kolubari, Ljigu, Ubu i Tamnavi, zatim na pritokama gornjeg toka Zapadne Morave, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lugomiru, Lepenici, Mlavi, Peku i Timoku. Lepše vreme očekuje se od petka.

PropastUNIŠTENE I MALINE- U Velikom Gradištu situacija se normalizovala, voda sa ulica se povukla, a nadležni procenjuju štetu- U prijepoljskom selu Orašac grad veličine lešnika, uz snažnu kišu i olujni vetar, potpuno je uništio zasade malina- Snažno nevreme koje je u nedelju pogodilo istočni deo Paraćina napravilo je štetu od više desetina miliona dinara- Grad i kiša naneli su štetu i Kučevu i Sremskim Karlovcima- Situacija se normalizovala u Novom Sadu, koji je prekjuče takođe pogodilo jako nevreme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track