Gradonačelnik Pančeva: BIA da reši misteriju zatrovane vode!
Foto: Damir Dervišagić

Pavle Radanov traži

Gradonačelnik Pančeva: BIA da reši misteriju zatrovane vode!

Srbija -
Voda u Pančevu bezbedna za upotrebu, a prvi čovek grada tvrdi da nije ni bila zatrovana, već da je Zavod za javno zdravlje Pančeva loše uradio analizu

BEOGRAD - Zavodi za javno zdravlje Pančeva i Beograda i Institut „Batut“ potvrdili su da voda u Pančevu ne sadrži kancerogenu materiju - trihalometan, a gradonačelnik Pavle Radanov tvrdi da voda nikad i nije bila zatrovana!On sumnja da je Zavod za javno zdravlje Pančeva traljavo uradio analize, ali ne isključuje ni mogućnost da se radi o političkoj nameštaljci, pa će pomoć u rasvetljavanju ovog slučaja, zbog kojeg građani od petka nisu smeli da koriste vodu, zatražiti od policije, tužilaštva, ali i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).- Postoji više pravaca sumnje. Sumnjam da procedura u gradskom vodovodu nije tehnološki ispoštovana. Druga sumnja je da podloge za uzorkovanje u Zavodu za javno zdravlje Pančeva nisu ispravne, a na kraju ne mogu da isključim ni političku pozadinu. Kao gradonačelnik, ne mogu da se bavim istragama i zato sam pozvao istražne organe da sve ispitaju i utvrde činjenice - kaže za Kurir Radanov.

Sličan problem građani su imali i u aprilu. Radanov navodi da je direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Pančevu Milica Radovanović od tada sumnjala u verodostojnost izveštaja Zavoda za javno zdravlje u Pančevu, pa je stoga zatražila da analizu izvrši Zavod za javno zdravlje Beograd.- Taj zavod je u petak, istog dana kad je voda proglašena neispravnom od strane pančevačkog zavoda, uradio analize i utvrdio da je voda apsolutno za piće. Međutim, oni su nam to saopštili telefonom, a mi smo morali da reagujemo po pismenom izveštaju pančevačkog zavoda - objašnjava Radanov i dodaje da je „nedopustivo da se 100.000 građana dovodi u neprijatnu situaciju“:- Jasno je da su građani izgubili poverenje u lokalnu samoupravu, „Vodovod“ i pančevački zavod. Zbog toga će biti otvoreno pitanje odgovornosti za ovu situaciju s vodom, a ja ću lično insistirati da Skupština Pančeva raspravlja o mojoj političkoj, pa i krivičnoj odgovornosti, ako je ima. To isto važi i za direktorke „Vodovoda“ i Zavoda za javno zdravlje.On kaže da je tražio da sva buduća uzorkovanja vode rade sve tri pomenute ustanove i da mu lično dostavljaju rezultate analiza.

Mica Sarić Tanasković
Mica Sarić Tanasković

Svađa direktorkiOPTUŽBE ZA SABOTAŽUDirektorka Zavoda za javno zdravlje Pančeva Mica Sarić Tanasković kaže da se nakon pojave hiperhlorisanja vode u aprilu na sastanku sa sanitarnom inspekcijom dogovorila da se mreža ispere naročito tamo gde su vrtići i škole.- Imam pisanu izjavu direktorke „Vodovoda“ da neće obaviti ispiranje. Trihalometan je posledica te situacije - tvrdi ona.S druge strane, direktorka „Vodovoda“ Milica Radovanović je sve vreme izražavala sumnju u rezultate analize uzoraka koje je predočio Zavod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track