PRIRODNI FENOMEN ODUZIMA DAH: Svakoga časa Tisa će procvetati
Foto: Saša Urošev

Poslednja igra leptira

PRIRODNI FENOMEN ODUZIMA DAH: Svakoga časa Tisa će procvetati

Srbija -
U Kanjiži i Novom Bečeju nestrpljivo očekuju glavno rojenje, kad će milioni insekata napustiti rečno dno kako bi drevnoj vrsti obezbedili novu generaciju

KANJIŽA - Cvetanje Tise, prirodni fenomenu koji se manifestuje tako što milioni insekata napuste rečno dno kako bi drevnoj vrsti obezbedili novu generaciju, nestrpljivo očekuju ljubitelji prirode iz Srbije, ali i Mađarske, BiH i drugih zemalja, koji će sa obale ili čamaca, prisustvovati spektakularnom prizoru.

Dušan Rakić, čuveni alas iz Kanjiže, kaže za Kurir da je prethodnih nekoliko godina, cvetanje Tise počinjalo oko 6. juna, ali da ovoga puta to nije slučaj:

-Sa majkom prirodom nikad se ne zna. Ovaj fenomen neće izostati, ali ćemo još malo morati da se strpimo. U pitanju su sati, ili najduže još koji dani. To sam poručio i brojnim prijateljima iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, ali i Mađarske i BiH koji su izrazili želju da prisustvuju jednoj od najlepših pojava na svetu- navodi Rakić.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Poslednje utočište prastare vrste rečnog leptira, pored Kanjiže, nalazi se i u Novom Bečeju, gde je već sve spremno za manifestaciju “Kad Tisa cveta”. Ona će se održati u petak i u subotu. To je, hvale se domaćini, u Srbiji, univerzalna manifestacija posvećena ljubavi i romantici:

-Prošle godine smo imali jednu javnu prosidbu, jer smo na ogromnom video ekranu, postavljenom nasred reke, projektovali u tom trenutku ispisane ljubavne poruke. Jedan mladić iskoristio je priliku i zaprosi devojku. Ovoga puta ugostićemo parove koji žele da proslave svoje godišnjice braka ili emotivnih veza.

Najveći broj posetilaca pustiće zapaljenu svećicu na liciderskom srcu u Tisu, sa nadom da će im se ljubavne želje ispuniti- kaže Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novog Bečeja.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Strasna ljubavna igra

Cvetanje reke Tise u ovim vojvođanskim gradovima privlači veliku pažnju posetilaca, biologa i medijskih ekipa, jer se dešava samo još na reci Jang Ceng Jang u Kini. Tanani insekti nakon tri godine u mulju, u toku samo jednog dana, pojavljuju se iznad reke, i leteći u rojevima, produžavaju vrstu. Posle zalaska sunca, nakon strasne ljubavne igre, Tiski cvet polaže jaja, završava svoj život i pada na površinu reke. Zato se kaže da Tisa cveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track