NEISPRAVNA VODA U REKOVCU: Ni za piće, ni za kuvanje, puna je bakterija
Foto: Shutter

Oprez

NEISPRAVNA VODA U REKOVCU: Ni za piće, ni za kuvanje, puna je bakterija

Srbija -
U dva uzorka od tri uzetih sa točećih mesta u policijskoj stanici i Poljoprivredno-veterinarskoj školi, konstatovana je mikrobiološka neispravnost, povećan broj ukupnih koliformnih bakterija

REKOVAC - Zavod za javno zdravlje (ZJZ) u Ćupriji pronašao je povećan broj koliformnih bakterija u uzorcima vode iz Gradskog vodovoda u Rekovcu, uzetih u policijskoj stanici, zgradi Javnog komunalnog preduzeća i Poljoprivredno - veterinarskoj školi, i proglasio vodu neispravnom.

"U dva uzorka od tri uzetih sa točećih mesta u Policijskoj stanici i Poljoprivredno veterinarskoj školi, konstatovana je mikrobiološka neispravnost, povećan broj ukupnih koliformnih bakterija. Zatečeno stanje nije u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće", stoji u obaveštnju ZJZ.

"Voda iz vodovoda Rekovac ne preporučuje se za piće i pripremu namirnica", stoji u obaveštenju, koje je dostavljeno JP "Glaveja" Rekovac koje gospodari vodovodom. U obaveštenju, koga su potpisali direktor ZJZ dr Goran Radovanović i načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju dr Vladan Vajković, se navodi i da je "koncentracija rezidualnog hlora u trenutku uzorkovanja vode u mreži bila 0,2 miligrama na litar".

ZJZ predlaže "uspostavljanje kontinuirane dezinfekcije sa koncentracijom rezidualnog holora do 0,5 odsto miligrama na litar, ispiranje mreže i ponovljanje uzorkovanja". Rekovac je prošle godine, u aprilu i decembru imao problema sa zdravstvenom ispravnošću vode iz ovog vodovoda, kada je voda bila zabranjena za piće i pripremanje hrane, ali tada, "zbog fizičko hemijske neispravnosti" (povećanog sadržaja nitrita).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track