SAD I AMERIKA ZNA ZA NAŠEG LEA: Priča o hrabrom jazavičaru iz Pančeva osvanula u Vašington postu
Foto: AP

Dirnuo srca na drugom kraju sveta

SAD I AMERIKA ZNA ZA NAŠEG LEA: Priča o hrabrom jazavičaru iz Pančeva osvanula u Vašington postu

Srbija -
Kada je mešanac bul-mastifa napao 10-godišnju Nikolinu, mali Leo je neustrašivo skočio da je spase, lajao je i ujedao psa deset puta većeg od sebe. Platio je svojim životom ali Pančevci ga nisu zaboravili

VAŠINGTON - Leo bi, obično, pobegao čim bi video većeg psa. Mali jazavičar najviše je voleo da se mazi sa svojim vlasnicima i vozi na zadnjem sedištu porodičnog automobila. Međutim, jednog dana Leo je pokazao da je istinska hrabrost bezgranična, objavio je Vašington post, jedan od najtiražnijih i najuglednijih dnevnih listova na svetu.

Foto: AP
Foto: AP

Kada je mešanac bul-mastifa napao 10-godišnju devojčicu, Leo je neustrašivo skočio na je spase, lajao je i ujedao psa deset puta većeg od sebe. Leo je ovaj podvig platio životom ali, piše Vašington post, žitelji Pančeva ne samo da ga nisu zaboravili nego su mu podigli i spomenik.

http://www.youtube.com/watch?v=tFMTZT4mDOY

Leu u čast, bronzana statua u prirodnoj veličini postavljena je pored dečjeg igrališta u Pančevu da bi mališani naučili šta znači imati psa za prijatelja. Leo je prikazan u ležećem položaju, pruženih šapa kako dignute glave osmatra ispred sebe... Okružen cvećem...

Na ideju da se Leu podigne spomenik došle su grupe za zaštitu prava životinja, a reči podrške potom su počele da se šire društvenim mrežama. Ovo je prvi spomenik psu u Srbiji...

O Leu je pisao i britanski Dejli mejl (Foto: Daily Mail printscreen)
O Leu je pisao i britanski Dejli mejl (Foto: Daily Mail printscreen)

Nikolina Vučetić, devojčica koju je Leo spasao, često dolazi do spomenika. „Drago mi je što Leo ima spomenik, bio je pravi heroj. Pomogao mi je“, ispričala je Nikolina za američki Asošiejtid pres. Mršava 12-godišnja devojčica, seća se dana kada je komšijin pas čuvar skočio na nju i ujeo je na ulici dok se vraćala kući.

- Vrištala sam i Leo je izleteo, lajao i ujeo ga za nogu. Kada me je pustio, okrenuo se unaokolo i ustremio se na Lea - priča Nikolina pokazujući ožiljke na ruci. Leu jednostavno nije bilo spasa. Veterinari su se trudili...Uginuo je dva dana kasnije.

Njegova vlasnica Biljana Ilić (23), sa suzama u očima, priča da je Leo bio smešan i srećan pas koji je obožavao da gostima skače u krilo.

Biljana Ilić (Foto: Youtube printscreen)
Biljana Ilić (Foto: Youtube printscreen)

- Taj pas je jednostavno bio preveliki, a Leo previše mali - priča Biljana dodajući da sad imaju Đoleta, novog jazavičara kojeg su dobili na poklon od lokalnih odgajivača dirnutih pričom o hrabrom Leu. Na pločici ispod Leovog spomenika piše: „Za sve male heroje velikog srca. Građani Pančeva 2015“.(EPK/Washington post/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja