PRETNJE SMRĆU UZBURKALE NOVI SAD: Gradsko zelenilo već briše grafite o Bojanu Pajtiću
Foto: Facebook

DS apeluje da se pronađu počinioci

PRETNJE SMRĆU UZBURKALE NOVI SAD: Gradsko zelenilo već briše grafite o Bojanu Pajtiću

Srbija -
U DS-u su ocenili i da će, ukoliko se danas ne pošalje jasna poruka da je pozivanje na smrt druge osobe nedopustivo i kažnjivo najvišim kaznama, društvo pasti na najvažnijem ispitu

NOVI SAD - Gradski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da je zgrožen grafitima koji pozivaju na smrt predsednika te stranke i čelnika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića, a od nadležnih je zatražio da reaguju i odgovorne privedu pravdi.

"Mesecima unazad, svakodnevno niču nedopustive poruke mržnje na novosadskim ulicama. Ipak, poziv na linč opozicionog lidera, najgora je i najsramnija poruka do sada. Nezapamćen govor mržnje jasno govori da oni koji misle drugačije treba da strahuju za svoj, živote svoje porodice i svojih istomišljenika. Danas u Novom Sadu više niko nije bezbedan", piše u saopštenju novosadske DS.

U toj stranci su ocenili i da će, ukoliko se danas ne pošalje jasna poruka da je pozivanje na smrt druge osobe nedopustivo i kažnjivo najvišim kaznama, društvo pasti na najvažnijem ispitu.

"Novosađani, pristojni kakvi jesu, već mesecima ukazuju na to da se zna ko stoji iza grafita koji svakodnevno niču po ulicama. Vinovnike su uspeli čak i da fotografišu. Nadležni ćute", dodaje se u saopštenju novosadskog odbora DS.

U njemu se podseća i da je Novi Sad pokriven video nadzorom i da su mesta, na kojima su osvanuli grafiti, prometna.

"Lako je utvrditi počinioce, samo ako postoji volja", ocenjuje se u saopštenju.

To je ta razlika ...volja za nasiljem, nema tu politike, grafiti mržnje u gradu koji iz budžeta plaća pranje grafita mrž...

Posted by Gordana Comic on Wednesday, 5 August 2015

Demokrate su pozvale gradonačelnika Novog Sada da utiče na nadležne kako bi se sprečili ovakvi izgredi i da omogući gradskim službama, poput "anti-grafit" jedinice, da svoj posao rade nepristasno i efikasno i da poruke mržnje obrišu čim osvanu.

"Pozivamo kolege iz drugih političkih partija da se u svom obraćanju političkim protivnicima ne služe govorom mržnje. Demokratska stranka podnela je najveći gubitak od svih, želimo da verujemo da je od tada naše društvo naučilo lekciju", piše u saopštenju, koje se završava rečima: "Ne ponovilo se".

Novosadsko komunalno preduzeće Gradsko zelenilo saopštilo je danas da će njegove ekipe uklanjati grafite koji pozivaju na smrt predsednika Pokrajinske vlade i lidera Demokratske stranke (DS) Bojana Pajtića.

U saopštenju Gradskog zelenila se navodi da će radnici koji su na terenu uklanajti grafite čim ih uoče. U tom preduzeću su pozvali građane da pomognu i jave na kojim mesima su videli ispisane grafite.

"Naša želja je da i ovom prilikom dokažemo da je novosadski biti tolerantan i da razlike među ljudima nacionalne, verske, ideološke ili bilo koje druge prirode mogu da budu samo prednost sredine u kojoj živimo", piše u saopštenju novosadskog JKP.

Grafite "Smrt Pajtiću", koje su prošle noći ispisani u Novom Sadu, osudio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je poručio da ovakve i slične poruke nasilne i diskriminativne sadržine, usmerene protiv bilo koga, neće dozvoliti na novosadskim ulicama.

"Pozivam one koji pišu tako nedolične i sramotne tekstove da ne vređaju svoj grad i svoje sugrađane, jer Novi Sad je bio i ostaće grad tolerancije, grad koji promoviše humane vrednosti zajedništva, harmoničnog suživata svih ljudi, bez obzira na verske, nacionalne, političke i bilo koje druge razlike", naveo je Vučević u pisanoj izjavi.

Gradonačelnik Novog Sada je ocenio i da počinioci takvih nedela treba da budu otkriveni i sankcionisani u skladu sa zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track