Najnovije vesti

KIKINDSKI PČELARI OČAJNI: Potrovali pčele, napravili štetu 700.000 evra!
Foto: Saša Urošev/Ilustracija

Žrtve trovača

KIKINDSKI PČELARI OČAJNI: Potrovali pčele, napravili štetu 700.000 evra!

Srbija
00:00h
Suncokret prskan pesticidima koji sadrže neonikotionid je bio poguban za pčele, ali nadležne inspekcije, policija i tužilaštvo ne otkrivaju ko je kriv, kaže Saša Čolak

KIKINDA - Od muke se banatski pčelari hvataju za glavu jer još uvek ne znaju ko im je zagorčao sladak posao.Prema preciznoj evidenciji kikindskih pčelara, samo u toj opštini je tokom poslednjih mesec dana stradalo ukupno 3.509 košnica. Materijalna šteta procenjena je na čak 700.000 evra! Ona je, prema mišljenju Saše Čolaka, predsednika Udruženja pčelara „Kikinda“, daleko veća jer znatan broj proizvođača meda nije prijavio uginuće.

- Ogorčeni smo jer se ni nakon mesec dana od katastrofe koja nas je zadesila ne zna ko je odgovoran za masovno uginuće pčela. Obratili smo se svim relevantnim institucijama i nadležnim inspekcijama - za zaštitu životne sredine, veterinarskoj, fitosanitarnoj i poljoprivrednoj. U istragu su uključeni policija i tužilaštvo, ali konkretnog odgovora o nečijoj odgovornosti još nema. Da li to neko nešto želi da prikrije ili prećuti? - pita se Čolak, koji je ostao bez 200 košnica.

On i njegove kolege uvereni su da je do pomora pčela došlo zbog tretiranja semena suncokreta neadekvatnim hemijskim preparatima.

- Do prvih dana jula sve je bilo kako se samo poželeti može. Pomor je usledio s prvim otvaranjem suncokretovih glava. Tada je, osim suncokreta, cvetala još samo palamida. To je korovska biljka koja raste kraj kanala i puteva i niko je ne prska. Izvesno je da je suncokret za pčele bio poguban - naglašava Čolak.Sagovornik Kurira rezignirano priznaje da je i ranijih godina dolazilo do uginuća pčela, ali da su srazmere stradanja dosad nezabeležene:

- Pčele su uginule i na području opština Novi Bečej, Zrenjanin, Senta, Kovačica, Sečanj... Mi ovde govorimo o višemilionskoj šteti, naravno, izraženoj u evrima!Čolak dodaje da je otkriven uznemirujuće visok nivo otrova:

- Rezultati analiza uginulih pčela nađenih na poljima suncokreta u kikindskom ataru ili ispred košnica krajnje su zabrinjavajući. U mrtvim pčelama, uglavnom starim od jednog do dva meseca, nađeno je oko 160 različitih otrovnih materija. Za čak 10 puta povećano je prisustvo gauča, neonikotionida - upozorava Čolak.Još jedan od problema je što košnice nisu osigurane.

- Procedura za osiguranje pčela veoma je komplikovana. Osiguravajuće kuće ne prihvataju da je pčelarstvo specifična poljoprivredna grana.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

(S. U.)

KobanOTROV IZ PESTICIDAVeruje se da pesticidi koji sadrže neonikotionid dovode kod insekata do snažnih mišićnih kontrakcija i smrti. Pčele postaju dezorjentisane, ne znaju da se vrate u košnicu, a one koje uspeju, donesu zatrovan nektar kojim se hrane i larve, pa sledi uništenje celog legla.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja