TRKA SA VETROM: Predstoji budna noć pored vatre
Foto: Citalac Kurira

Požar kod manastira Studenica

TRKA SA VETROM: Predstoji budna noć pored vatre

Srbija -
Požar kod manastira Studenica je pod kontrolom, ali i laički pogled ka gustim oblacima dima kaže da ništa još nije gotovo

Požar je sada prizeman, odnosno nema ga u krošnjama, ali da će mnogo toga zavisiti od vetra. Ranije u toku dana je bilo kritično jer je vetar bio veoma jak, gotovo sa orkanskim udarima.

Zbog toga je čudo kako niko od vatrogasaca nije povređen, a opasnosti za planinska sela u blizini nema.

Vladimir Plemić iz Vatrogasno-spasilačke jedinice ističe da sve zavisi od vetra. „Čeka nas teška noć, pokušaćemo da požar svedemo na prve linije kako bi on došao u sredinu i gde bismo uradili tu famoznu lokalizaciju“, ističe Plemić.

On navodi da se nada da bi do toga moglo da dođe u toku noći, ali da svaka prognoza može biti pogrešna.

„Glavni zadatak je osnovna zaštita ljudi, da nema žrtava i povređenih, kao i sprečavanje da požar ne izađe iz bezbednosnog okvira. Danas je nekoliko puta probijao taj okvir pa smo se nekoliko sati jurili sa njim“, dodaje Plemić.

Prema njegovim rečima, treba iskoristiti hladnu noć.

„Gori pet brda, ali postoje i određeni problemi. Pre svega nepoznavanje terena i gustina šume“, kaže on. „Nema odmora. Požar preti da dođe do razbuktale fazu koja bi bila opasnost i za vatrogasce“, zaključuje Plemić.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Nikolić: Predstoji budna noć pored vatre

UŠĆE - Vatrogasci angažovani na gašenju požara u okolini manastira Studenica dežuraće cele noći kako bi sprečili da vatra probije zaštitne prstenove, izjavio je večeras načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić, navodeći da je požar za sada pod kotrolom.

Nikolić je Tanjugu rekao da predstoji još jedna budna noć pored vatre koja je dosta opasna jer se radi o borovnjaku koji je jako gust. "Kao i prethodna, i ova će biti radna noć. Vatrogasci će dežurati kako bi se sačuvali prstenovi odbrane i kako vatra ne bi prešla i zahvatila ostali kompleks šume", rekao je Nikolić i naveo da sve zavisi od vremenskih prilika i da se nada da neće duvati jak vetar.

Kako kaže, nakon što je vatra danas zbog jakog vetra u popodnevnim časovima probila u jednom delu odbrambeni prsten, sprečeno je širenje požara. Nikolić je rekao da se nada da će požar sutra biti lokalizovan, ali i naveo da to ne može unapred da se predvidi jer sve zavisi od vremenskih prilika i vetra. Kuće u planinskim selima su, naveo je, zaštićene i to je bio prioritet od juče kada je požar i izbio.

"Bez obzira što su kuće zaštićene, tamo se nalaze vozila i vatrogasci jer ne znamo u kom pravcu će početi da duva vetar", kaže Nikolić. Prema njegovim rečima, 110 vatogasaca raspoređeno je po kompletnom obodu požarne površine, a na terenu su i ljudi iz Srbijašuma sa svojim vozilom i radnom mašinom, kao i još jedan buldožer iz obližnjeg rudnika. Veliki požar zahvatio je juče u popodnevnim satima naselja Borovac i Zimovnik kod Studenice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track