PANČEVO: Na proleće počinje izgradnja novog zatvora
Foto: Zorana Jevtić

Odlazak iz pešačke zone

PANČEVO: Na proleće počinje izgradnja novog zatvora

Srbija -
Time će sadašnji objekat biti izmešten iz centra grada na lokaciju udaljenu 7 kilometara, a skupštinski Odbor za finansije danas je potvrdio sporazum koji će omogućiti povlačenje zajma za tu namenu

BEOGRAD - U Pančevu bi na proleće trebalo da počne izgradnja novog zatvora, čime će sadašnji objekat biti izmešten iz centra grada na lokaciju udaljenu sedam kilometara, a skupštinski Odbor za finansije danas je potvrdio sporazum koji će omogućiti povlačenje zajma za tu namenu.

Naime, Skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava prihvatio je Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD 1764 (2012) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije, koji je podnela Vlada Srbije.

Pomoćnik ministra finansija Verica Ignjatović precizirala je da je sa Bankom za razvoj Saveta Evrope ispregovaran iznos zajma od 18 miliona evra, period otplate je 20 godina, a grejs period je pet godina i poklapa se sa vremenom izgradnje samom zatvora. "Novac nam je na raspolaganju do septembra 2019. godine”, dodala je Ignjatović.

Ona je navela da je to praktično jedan deo ukupne vrednosti projekta, a drugi deo će biti obezbeđen iz budžeta Republike Srbije, Grada Pančeva i sredstava donacije EU, odnosno investicionog okvira za Zapadni Balkan u iznosu od 1,46 miliona evra.

Savetnik u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Aleksandar Drobnjak objasnio je da je osnovni problem kod postojećeg zatvora u Pančevu što se nalazi u samom centru grada, u pešačkoj zoni, i što je nedovoljnog kapaciteta.

S obzirom da se radi o objektu iz 19. veka od istorijskog i kulturnog značaja, pod zaštitom države, pa nema mogućnosti da se izvrši bilo kakva modernizacija i proširenje, dodao je Drobnjak. On je podsetio da gradske vlasti u dogovoru sa republičkim vlastima, već godinama planiraju izmeštanje tog objekta na lokaciju zatvorske ekonomije sedam kilometara od grada.

"Dobili smo u međuvremenu zahvajujući EU donacijama, podršku projektovanju novog zatvora, podneli smo zahtev za građevinsku dozvolu 21. maja, i dobili je 27. juna", naveo je Drobnjak.

On je rekao da je tenderska dokumentacija u fazi finalne pripreme i dobijanja odobrenja Banke za razvoj Saveta Evrope, a nakon ratifikacije sporazuma ući će se u tendersku proceduru i odabir izvođača radova, kako bi se najkasnije na proleće započela izgradnja novog zatvora u Pančevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track