Prvi festival humora i satire u Nišu

Južnjačka uteha

Prvi festival humora i satire u Nišu

Srbija -
Ako treba da se trese Balkan, bolje je da to bude od smeha, nego zbog nesporazuma, poručuju balkanski humoristi

BEOGRAD - Prvi balkanski festival humora i satire "Južnjačka uteha", na kojem će učestvovati humoristi, satiričari i karikaturisti iz četiri balkanske države - Srbije, Bugarske, Makedonije i Crne Gore, biće održan u petak, 27. aprila u Nišu.

Učesnici Festivala pripadaju "prvoj satiričnoj ligi" svojih zemalja, najavili su organizatori. Glavni festivalski događaj - veče humora i satire, biće održano 27. aprila s početkom u 19 časova u sali Niškog kulturnog centra.Učesnici obećavaju obilje smeha i satiričnih žaoka na račun negativnosti koje su u podjednakoj meri prisutne u članici EU Bugarskoj i kandidatima za taj status - Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Oni žele da pokažu da naše poluostrvo nije samo izvor sukoba i nestabilnosti, već i deo Evrope u kojem se stvaraju vrhunska satirična književnost i širom sveta nagrađivane karikature, kao i da znamo da se šalimo i kada nam nije do smeha.

"Ako treba da se trese Balkan, bolje je da to bude od smeha, nego zbog nesporazuma" - poručuju balkanski humoristi i pozivaju nišku publiku da dođe da vidi i čuje autore koji, ne samo da govore sličnim jezicima, već i slično razmišljaju.

U okviru Prvog balkanskog festivala humora i satire "Južnjačka uteha" biće predstavljene Antologija srpskog humora Sofiji (priređivač Gančo Savov), Antologija balkanskog aforizma (Vasil Tolevski), Antologija srpskog aforizma za decu, koju je izdao Zavod za udžbenike (Aleksandar Čotrić), Zbornik aforističara iz eks Jugoslavije "Filter Jugoslavija" (Slavomir Vasić) i Antologija crnogorskog aforizma (Savo Martinović, Veljko Rajković i Dejan Tofčević).

Izložba karikatura poznatih niških autora Aleksandra Blatnika i Saše Dimitrijevića biće priređena u holu Niškog kulturnog centra. Želja organizatora je da se ova smotra održava svake godine i da se proširi broj zemalja iz kojih dolaze učesnici.

Na čelu Organizacionog odbora Festivala je Aleksandar Čotrić, a organizatori Festivala su Sekcija satiričara Udruženja književnika Srbije i Niški kulturni centar, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, Grad Niš i JKP "Objedinjena naplata" Niš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track