ALARMANTNO: Pukotine sve veće, ruši se Petrovaradinska tvrđava!
Foto: Profimedia

Nebriga

ALARMANTNO: Pukotine sve veće, ruši se Petrovaradinska tvrđava!

Srbija -
Pukotina na bočnom delu bedema Tvrđave je sve šira, a deo bedema pokraj Dunava ostao je bez kamenih blokova

Oštećenja su toliko ozbiljna da delu Tvrđave preti urušavanje. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da njihovi stručnjaci prate oštećenja, ali da novca za njihovo saniranje nema. - Oštećenja na kamenoj oblozi na priobalnom delu Tvrđave su jasno vidljiva, kao i pukotine na bočnom delu gornjeg dela Tvrđave. Sanacija zahteva dosta novca - objašnjava Slobodanka Babić, arhitekta-konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ona kaže da su još 1999. urađeni projekti za sanaciju oštećenja na ovom spomenuku od velikog značaja, ali novca za realizaciju nije bilo. - Svake godine pravimo listu prioriteta koje šaljemo Zavodu za izgradnju grada. Jedna od lokacija su uvek i podunavski bedemi uz Dunav - kaže Babić. Međutim, dosad je jedino urađena obnova Beogradske kapije u Podgrađu i okrečen je sat na Tvrđavi.

- Na priobalnom delu Tvrđave se odronilo nekoliko kamenih blokova koja su potpora tom delu Tvrđave, a ostale su cigle koje nisu toliko otporne na vremenske prilike. Dodatni problem predstavlja i to što je deo Dunava gde su oštećenja veoma brz. Tvrđava se osipa i pod hitno je potrebno reagovati - naglašava Miroslav Farkaš, izvršni direktor Cerkina, Centra za revitalizaciju kulturno-istorijskog nasleđa.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

- Bedem će se još više osipati pa bi sanacija urušavanja zida Tvrđave mogla koštati mnogo više od popravke dela bedema koji je ostao bez kamenih blokova - upozorava Farkaš, dodajući da su spremni da organizuju i radnu akciju uz pomoć lokalne samouprave kako bi se što pre sanirala novonastala oštećenja. - Znamo da novca nema, ali smo spremni da sami zasučemo rukave i organizujemo radne akcije. Veliki broj Novosađana bi se priključio akciji, samo su nam potrebni stručnjaci koji bi nas usmerili i čije mišljenje nam je preko potrebno za sanaciju dela Tvrđave - kaže Farkaš.

Svi projekti ostali na papiru

Petar Ardan, mašinski inženjer, kaže da je ranijih godina postojao projekat da se priobalje Dunava od Kameničkog parka do same Tvrđave dodatno naspe. Na taj način bi i sama Tvrđava bila osigurana. Međutim, vlasti su se smenjivale, a projekat je ostao samo na papiru. - Ukoliko krene s urušavanjem priobalnog dela, nije isključeno da dođe do urušavanja i gornjeg dela Tvrđave. Pokušajte iz temelja kuće povući kamen, sve bi se urušilo - upozorava Ardan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track