PRAZNIK ZA GURMANE: Otvoren Čvarak fest u Kaću
Foto: Tanjug Printscreen

Vojvođanski gastronomski specijalitet

PRAZNIK ZA GURMANE: Otvoren Čvarak fest u Kaću

Srbija -
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je otvorio manifestaciju "Čvarak fest" koja se po šesti put održava u Kaću i koja promoviše jedan od najpoznatijih vojvođanskih gastronomskih specijaliteta - čvarke.

Vučević je rekao da se tom manifestacijom izražava odnos prema tradiciji i proizvodima po kojima smo prepoznatljivi širom sveta.

"Iako smo pod velikim komercijalnim uticajima supermarketa, brojni izlagači koji su danas prisutni pokazuju da postoji snaga u privatnom preduzetništvu, i da treba ohrabriti ljude da se bave zanatima koji su očuvali ovu zajednicu", rekao je Vučević.

On je naglasio da manifestacije tog tipa ne treba banalizovati i svoditi na vašarski nivo, jer one, kako je naglasio, imaju kulturloško-socijološki ali i ekonomsko-privredni karakter. "Zahvaljujući "Čvarak festu" Kać danas živi punim intenzitetom i posećuju ga ljudi iz cele Srbije i iz regiona", kazao je Vučević.

Predsednik organizacionog odbora Miroslav Piljić je rekao da je "Čvarak fest" ove godine dobio i međunarodni karakter jer na njemu nastupaju i gosti iz Mađarske, odnosno iz tamošnje opštine Bakš. "Program ovogodišnjeg "Čvarak festa" obogaćem je i nastupom lovačkih društava koja međusobno odmeraju snage u kuvanju lovačkog paprikaša", rekao je Piljić.

Za takmičenje u topljenju čvaraka prijavljeno je čak 38 ekipa, u takmičenju u kuvanju lovačkog paprikaša nastupa deset ekipa, a program "Čvarak festa" upotpunilo je i oko 70 izlagača koji su posetiocima ponudili tradicionalne suhomesnate i druge gurmanske proizvode, kao i ručnu radinost i proizvode starih zanata. Organizatori su priredili i bogat kulturno-umetnički program u kome je učestvovalo 14 kulturno-umetničkih društava, a izloženi su i radovi nastali na Likovnoj koloniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track