KAKAV ĆE BITI OPŠTINSKI GRB: Beli anđeo posvađao vlast u Prijepolju
Foto: Tanjug Printscreen

Srpsko heraldičko društvo dalo četiri predloga

KAKAV ĆE BITI OPŠTINSKI GRB: Beli anđeo posvađao vlast u Prijepolju

Srbija -
PRIJEPOLJE - Rasprava oko toga da li će se lik Belog Anđela i pečat Svetog Save nalaziti na novom grbu opštine Prijepolje, podelila je tamošnju vladajuću koaliciju.

Srpsko heraldičko društvo iz Beograda uputilo je Komisiji za pripremu izmena simbola te opštine četiri radna predloga novih simbola, na kojima nema ovih obeležja koja su krasila grb godinama.

Prijepoljska opštinska organizacija Dveri najavila je proteste kojima će zatraziti smenu aktuelne vlasti ukoliko se usvoje novi simboli. "Zašto vlast menja obeležja koja čine naš grad prepoznatljivim, ne samo u Evropi nego i u svetu. Lik Belog Anđela poslat je i u univerzum, ali izgleda da nije dobrodošao u Prijepolje", rekao je predsednik prijepoljskih Dveri Borko Puškić.

Podseća da o izmeni simbola nije bilo javne rasprave, kao ni da svi članovi vladajuće koalicije koju čine SDP, SDA, SRS, DS i DSS, nisu obavešteni o tome. Prema rečima predsednika Opštinskog odbora SRS Zorana Despotovića Srpsko heraldičko društvo je dalo četiri predloga kako bi trebalo da izgledaju simboli na kojima su zastupljeni i srpski i bošnjački znakovi, jer u Prijepolju živi 42 odsto Bošnjaka i 56 odsto Srba."Nijedan od njih ne sadrži lik Belog Anđela. Mi to sigurno nećemo prihvatiti", kaže Despotović.

Jedan od članova Komisije za pripremu predloga simbola opštine Prijepolje ispred SDA Nedžad Hodžić kaže da se predstavnici tog tela još nisu usaglasili povodom četiri predloga Srpskog heraldičkog društva.

"Za mene su svi predlozi prihvatljivi.Tačno je da u njima nema lika Belog Anđela, ali nije ni u redu da on zauzima 90 odsto grba, dok bošnjački simboli budu na preostalom prostoru", smatra Hodžić. On je istakao da na sadašnjem grbu Prijepolja nema simbola Bošnjaka i da je insistirao da na novom bude simbola i jednog i drugog naroda. Hodžić je naglasio da on nije kontaktirao Heraldičko društvo, već predsednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević i da pitanje zašto nema lika Belog Anđela treba uputiti njemu.

Predsednik OO SDP u Prijepolju Esad Hodžić je rekao da je proces izmene grba počeo još u prošlom mandatu, ali da tadašnja Komisija nije uspela da završi posao. "Na početku ovog mandata, skupštinskom odlukom imenovana je Komisija, a Srpsko heraldičko društvo dalo je svoje predloge. Kada Komisija završi svoj posao, to će doći na Opštinsko veće, pa na skupštinu", naveo je Hodžić, dodajući da on nije video ta cetiri predloga. Prema njegovom mišljenju, proces izmene simbola u Prijepolju nema političku pozadinu i ništa se, kako kaže, neće raditi vam "očiju javnosti".

Prema rečima predsednika Opštiinskog odbora DS Dobra Lazarevića, demokrate o ovom pitanju imaju svoj stav, ali razume i reagovanje javnosti. "Ne može se reći da javnost nije bila uključena. DS je dala predlog Komisiji koji nije prihvaćen, odnosno tražili smo javnu raspravu pošto je ovo pitanje veoma bitno. Cilj nam je da usvojimo rešenje koje bi odgovaralo i Srbima i Bošnjacima", smatra Lazarević.

DS ima svog predstavnika u Komisiji, podsetio je on, napominjujući da se ta stranka ne slaže sa predlozima Srpskog heraldičkog društva. "Nećemo prihvatiti grb na kome nema Belog Anđela. Taj simbol koji nije samo verski, već i civilizacijski, kulturni je nadrastao sve nas. Nadam se da ćemo naći rešenje sa Belim Anđelom koje će prihvatiti obe strane", kazao je Lazarević, ocenjujući da ni komisija, ni Srpsko heraldičko društvo posao nisu odradili kvalitetno. Predsednik Skupštine opštine i član Komisije za pripremu izmena simbola Vukosav Tomašević (DSS) ukazuje da problemi oko novog izgleda grba opštine ne postoje, već da je ono što su Dveri izneli u javnost "sve jedna laž i besmislica".

On tvrdi da se sve sprovodi u skladu sa zakonima Srbije i Statutom opštine Prijepolje na, kako kaže, javan i transparentan način. "Na predložima Srpskog heraldičkog društva nema Belog Anđela koji je dominatan na sadašnjem grbu. Ali to uopšte ne znači da će i jedno od njih biti usvojeno. Dok ja budem član Komisije i dok se DS S bude pitala necje se prihvatiti predlog grba bez Belog Andela", poručio je Tomašević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja