PROKUPLJE: Deo muzeja okrečen prvi put posle 40 godina, omalali ga zaposleni!
Foto: Shutterstock

Sve sami finansirali

PROKUPLJE: Deo muzeja okrečen prvi put posle 40 godina, omalali ga zaposleni!

Srbija -
PROKUPLJE - Posle gotovo 40 godina okrečen je muzejski prostor Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, u kojem se nalazi postavka iz Drugog svetskog rata.

Kako je rekao direktor muzeja Darko Žarić, krečenje je finansirano sopstvenim sredstvima a sve molerske i građevinske radove izveli su zaposleni u toj ustanovi.

Postavka iz Drugog svetskog rata smeštena je u prostoriji od 90 metara kvadratnih sa plafonima visokim četiri metra, u zgradi muzeja građenoj još početkom prošlog veka. Sadrži više od 300 eksponata, predmeta, slika i dokumenata koji svedoče o zverstvima okupatora na području Topličkog okruga u Drugom svetskom ratu.

"To je velika zbirka koja je pomalo zanemarena ali ćemo je kompletno preurediti kako bi je približili posetiocima", rekao je Žarić.

Narodni Muzej u Prokuplju pored te ima i postavku iz Prvog svetskog rata i Topličkog ustanka kao i Praistorijsku postavku u okviru koje je i zbirka eksponata sa praistorijskog nalazišta prve metalurgije u Pločniku. Te postavke godišnje vidi oko 20.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije i inostranstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track