U KC VOJVODINE: Obavljena prva operacija transplantacije matičnih ćelija
Foto: Slađana Stojanović

Postala stvarnost

U KC VOJVODINE: Obavljena prva operacija transplantacije matičnih ćelija

Srbija -
Zahvaljujući predsedniku udruženja za regenerativnu ortopediju prof. dr Dušanu Mariću i Udruženja za artroskopiju kolena, na čelu sa dr Vasom Kecojevićem i prof. dr Draganom Savićem upravnikom Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, savremena regenerativna ortopedijadanas postaje deo stvarnosti u Kliničkom centru Vojvodine.

Nakon organizovanog skupa “Workshop iz transplantacije matičnih ćelija u lečenju defekata zglobne hrskavice”, eminentni stručnjak svetskog glasa prof. dr Stefano Zanasi (Rizzoli, Bologna) održao je predavanje na temu: “Lečenje hondralnih defakata transplantacijom stem (matičnih) ćelija”. - Nakon toga je prof. Zanasi je obavio operativni zahvat na pacijentu koji je već duže vreme imao tegobe od strane desnog kolena. Hirurška intervencija je podrazumevala uzimanje (“žetva”) matičnih ćelija iz karlične kosti sa implantiratiranjem u defekt hrskavice zgloba kolena – kažu u KC Vojvodine.

Korodinator operativne procedure transplantacije matičnih ćelija, koja je po prvi put obavljena u državnoj ustanovi u našoj zemlji, bio je prof. dr Dušan Marić, dok je profesoru Zanasiju asistirao prof. dr Dragan Savić i Dr Vaso Kecojević, za aparaturom za separaciju matičnih ćelija bio je dr Džihan Abazović i Dejan Pinćir. Anestezijom je rukovodila dr Mirka Lukić Šarkanović sa svojm timom.

-Treba istaći da se prilikom transplantacije ili transfera matičnih ćelija u lečenju patoloških stanja lokomotornog aparata koriste adultne-zrele (delom diferentovane ćelije) matične ćelije uzete od samog pacijenta i koje su žive (autologna tranplatacija tj. transfer). Matične ćelije se mogu izdvojiti iz cirkulišuće krvi, koštane srži i masnog tkiva, automatizovanim zatvorenim, sterilnim procedurama, nakon čega su odmah spremne za aplikaciju tj. postavljanje na oštećeno mesto. Brojna su patološka stanja u ortopedskoj hirurgiji koja se mogu lečiti matičnim ćelijama poput oštećenja hrskavice zglobova, okoštavanja zglobova, oštećenja ligamenata i mišića, patoloških stanja na kičmenom stubu (oštećenja kičmenog diska, osteoporoze, patoloških preloma), koštanih cista, ne sraslih preloma i drugo. Primena matičnih ćelija u ortopedskoj hirurgiji će za mnoge pacijente značiti brži i bolji oporavak, odlaganje većih hirurških intrevencija poput ugradnje veštačkih zglobova, smanjivanje invalidnosti a krajnji efekat će biti i smanjivanje troškova lečenja – dodaju u ovoj ustanovi.

Kako dalje kažu, znanje i iskustvo koje je prof. Zanasi, kao jedan od vodećih svetskih stručnjaka iz regenerativne medicine, nesebično podelio sa prisutnim ortopedima će omogućiti da se ovaj novi način lečenja oštećenja hrskavice uvede u svakodnevni rad na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.

S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja