KAMENJEM NA KNJIGE: Razbijena stakla Dečijeg odeljenja biblioteke u Čačku
Foto: Reuters

Velika materijalna šteta

KAMENJEM NA KNJIGE: Razbijena stakla Dečijeg odeljenja biblioteke u Čačku

Srbija -
Nepoznati počinioci kamenovali su tokom vikenda Dečje odeljenje Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" u Čacku i tom prilikom razbili preko 12 kvadratnih metara staklenih površina pri čemu je načinjeva materijalna šteta od skoro 50.000 dinara, saopštila je danas uprava biblioteke.

Zaposleni u biblioteci zatekli su u ponedeljak ujutru razbijene sve staklene površine sa severne strane Doma kulture gde se ona nalazi.

Iz Biblioteke podsećaju da ovo nije prvi put da se razbijaju staklene površine Dečjeg odeljenja, kao i da je ono na druge načine vandalizovano (šaranjem, razbacivanjem ili ostavljanjem smeća okolo odeljenja). Međutim, upozoravaju da intenzitet pokazane odlučnosti da se razbije osam milimetara debelo staklo bez namere da se uđe u samo odeljenje i eventualno izvrši krađa postavlja i pitanje kako se danas izboriti sa takvim pojavama, kaže se u saopštenju uprave čačanske biblioteke.

Kako dodaju, uništavanje imovine prijavljeno je policiji koja je izvršila uviđaj.

Radnici Biblioteke su odmah pozvali stakloresce, pomerili police i knjige i za nekoliko časova zamenjena su sva stakla, uklonjen šut i očišćen prostor za dalji nesmetan rad Dečjeg odeljenja, koje je inače radilo sve vreme rekonstrukcije staklenih površina.

Biblioteka ukazuje da pravno nije vlasnik prostora u Domu kulture tako da imovina ne može biti osigurana, pa će sama platiti zamenu stakla koja košta skoro 50.000 dinara.

"Problem je što ništa ne sprečava nesavesne sugrađane da ovo delo opet ponove, jer je taj prostor svima dostupan, nezagrađen i neadekvatno pokriven sigurnosnim kamerama", upozoravaju iz biblioteke, apelujući na svest sugrađana o opštoj koristi i potrebi da se sačuva gradska ustanova kulture sa najdužom tradicijom u Čačku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track