NEVEROVATNO: Spens kupio čitulje za žive radnike
Foto: Nebojša Mandić

Hteli da ih zbrinu za života ili muljali s nabavkama

NEVEROVATNO: Spens kupio čitulje za žive radnike

Srbija -
Novosadsko JP objavilo tender i platilo 150.000 dinara za zakup umrlica u novinama za zaposlene. Možda hoće da sprovedu racionalizaciju, poručili zgranuti sindikalci

NOVI SAD - Da nije tužno, bilo bi smešno!Jedino se tako može opisati postupak Javnog preduzeća „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ (Spens), koje je sprovelo tender za objavljivanje čitulja u dnevnim novinama za svoje zaposlene. Spens je za ovu javnu nabavku dao 150.000 dinara.Sumnjiva nabavkaTime je obezbedio umrlice za 100 ljudi, odnosno skoro polovinu svojih radnika.Kad su čuli za bizaran tender, zaposleni su prvo bili u čudu, neki su se i kiselo nasmejali, a sada već razmišljaju šta bi moglo da se krije iza te potpuno bespotrebne nabavke.- Razumemo da preduzeće možda namerava da sprovede racionalizaciju broja zaposlenih i otpusti višak radnika, ali to može da nam saopšti i na suptilniji način. Šalu na stranu, ovaj tender ima smisla samo ako preduzeće pouzdano računa na to da će narednih godina preminuti 100 radnika. Zvuči morbidno, ali je tako - kaže za Kurir Zoran Radosavljević, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Novog Sada.On dodaje da je javna nabavka umrlica u dnevnim novinama još sumnjivija kad se ima u vidu da se takvi troškovi inače pokrivaju fondom sindikata, pa ih nema potrebe dodatno plaćati.

Sahranjuju preduzeće

- Kolektivnim ugovorom predviđeno je da se računi za troškove sahrane pokrivaju iz fonda sindikata. Pod tim troškom podrazumevamo i umrlice. Cela nabavka toliko je bizarna da je sa bilo kog aspekta apsurdno o njoj raspravljati. Ipak, mislim da bi trebalo ispitati šta se krije iza ovog tendera i zašto je preduzeće rešilo da potroši 150.000 dinara na nešto što mu ne treba - zaključuje Radosavljević.On napominje da je zakupom umrlica Spens možda hteo da najavi sahranu preduzeća.- Možda te umrlice možemo da iskoristimo za sva propala javna preduzeća, taman da pokažemo kakvi su rezultati naših „vrhunskih menadžera“, zaposlenih preko partijske knjižice, i kuda nas oni vode - zaključuje predsednik sindikata Zoran Radosavljević.

Ko je umro, umro jeSPENS: ČITULJE SAMO ZA 2014.U Spens nisu odgovorili na pitanje odakle ideja za ovakav bizaran tender, već su samo napomenuli da je reč o nabavci za 2014. i da je više neće sprovoditi:- Nabavka je planirana još 2013. kako bi mogla biti realizovana u 2014. To je odluka tadašnjeg menadžmenta i planirana je samo za jednu godinu. Sadašnje rukovodstvo ne planira ovaj trošak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track