SKUPŠTINA VOJVODINE: Usvojen pokrajinski budžet za 2016.

Manji za 4,7 milijardi

SKUPŠTINA VOJVODINE: Usvojen pokrajinski budžet za 2016.

Srbija -
NOVI SAD - Poslanici Skupštine AP Vojvodine usvojili su u utorak na sednici pokrajinskog parlamenta budžet Pokrajine za 2016. godinu koji iznosi 57,8 milijardi dinara i koji je za 4,7 milijardi manji od budžeta za 2015. godinu.

Na toj sednici poslanici vladajuće koalicije su ukazivali da je budžet nedopustivo mali i da je za tako umanjenje budžeta kriva Republička vlada koja se po njihovom mišljenju oglušila o Ustav Republike Srbije "nepoštujući odluku da sedam procenata republičkog budžeta pripada Pokrajini".

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je, obraćajući se poslanicima, rekao da je budžet za 2016. godinu najmanji u poslednjih šest godina i zapitao se "kome treba pokrajinska admoinistracija koja je onemogućena da utiče na bilo šta".

Poslanica iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Maja Sedlarević rekla je da republička vlada AP Vojvodini duguje ukuno 240 milijardi dinara i potsetila da je LSV nasjavila da će Ustavnom sudu podneti žalbu zbog toga što se ne poštuje ustavna odluka o garantovanih sedanm procenata koji pripadaju pokrajinskom budžetu.

Predstavnici opozicionih stranaka optuživali su Pokrajinsku vladu da je kriva za "niz afera koje su se dešavale godinama unazad i kojima je budžet Vojvodine oštećen za ogromne iznose".

Od ukupno 57,8 milijardi, koliko iznosi bužet Pokrajine za 2016. godinu transferna sredstva iz republičkog budžeta su u visini od 35,5 milijardi, a ostatak čine ustupljeni i namenski prihodi u iznosu od 11,1, odnosno 5,9 milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track