NIŠKI PAUK SE BAŠ NARADIO: Odneo 8.000 vozila u 2015. godini
Foto: JKP Parking Servis

Pune ruke posla

NIŠKI PAUK SE BAŠ NARADIO: Odneo 8.000 vozila u 2015. godini

Srbija -
NIŠ - Kompanija "Parking servis" u Nišu uklonila je sa trotoara u 2015. godini oko 8.000 nepropisno parkiranih vozila, a planirano je da taj broj bude dostignut i u narednoj godini, saopšteno je iz tog javnog komunalnog preduzeća.

Plan rada JKP "Parking servis" za 2016. godinu jedan je od programa čije je usvajanje izazvalo najveće nezadovoljstvo odbornika opozicije na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša. Odbornik Narodnog pokreta Srbije Branislav Jovanović rekao je da će se, ukoliko ne dodje do promene politike rada gradskih javnih preduzeća, naročito "Parking servisa" i "Toplane", dodatno uvećati nepoverenje građana prema tim preduzećima.

"Rukovodstvo 'Parking servisa' koristi manjak parking mesta u gradu da masovno odnosi vozila, a kazne koje gradjani moraju da plate da bi vratili vozilo kreću se i do 15.000 dinara. Kako da 'prežive' penzioneri ili zaposleni kojima 'pauk' odnese vozilo, a imaju primanja oko 20.000 dinara", rekao je Jovanović.

Jovanović, koji je i nekadašnji direktor Direkcije za izgradnju grada Niša, navodi da je broj vozila u Nišu u poslednjih deset godina povećan za 8.000, što zahteva parking mesta u dužini od 30 kilometara. Kako je naveo, "Parking servis" nije obezbedio ni deo potrebnih parking mesta. "Parking servis koristi jedini i najzačajniji resurs grada - zemljište, a gradjani Niša od toga nemaju maltene nikakvu korist. Pored takse od 20 miliona dinara, gradu će ove godine uplatiti prihod od svega 400.000 dinara.

U drugim gradovima takva preduzeća donose milione evra lokalnoj samoupravi", kazao je Jovanović. Prema njegovim rečima, novac koji zaradi od gradjana Niša "Parking servis" troši na enoromno visoke zarade sve većeg broja zaposlenih i plaćanje luksuznog poslovnog prostora, iako bi taj novac trebalo usmeriti u izgradnju škola, bolnica, subvencije prevoza srednjoškolaca i penzionera.

Predstavnik JKP "Parking servis" Igor Vojinović kazao je da to preduzeće nije uzrok problema koje gradjani Niša imaju sa "paucima". "Problem je u tome što nema dovoljno parking mesta, čak ni u novim stambenim blokovima. Urbanisti umesto da planiraju nova parking mesta, izdaju dozvole za nove zgrade", rekao je Vojinović.

Kako je naveo, "Parking servis" je tražio da se prilikom nedavne izmene Plana generalne regulacije predvidi prostor za parkiranje u delovima grada u kojima je problem sa parkiranjem najizraženiji, ali taj zahtev nije usvojen. ; "Nepropisno parkirana vozila se uklanjaju po nalogu saobraćajne policije, ili redje po nalogu komunalne inspekcije. Mi smo samo izvršioci naloga", rekao je Vojinović.

On je kazao da je ovo preduzeće u 2016. godini planiralo izgradnju montažne garaže na Sindjelićevom trgu, čija bi vrednost bila 50 miliona dinara i uredjenje podzemne garaže u Poslovnom centru "Ambasador". "U 2014. godini 'Parking servis' je uplatio u budžet grada 3,8 miliona dinara, odnosno polovinu prihoda, jer je takva bila preporuka gradske skupštine. Ove godine će biti uplaćeno 400.000 dinara, odnosno 10 odsto prihoda, jer je takva odluka Nadzornog odbora, a preporuka grada je izostala", kazao je Vojinović.

Prema procenama "Parking servisa" u Nišu postoji oko 90.000 vozila, a još sigurno oko 20.000 vozila iz drugih gradova prođe kroz grad. "Parking servis" naplaćuje parkiranje na oko 3.200 parking mesta u užem i širem centru grada.

(Foto: JKP Parking servis/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track