POVORKA U KIKINDI NA BADNJI DAN: Konjanici donose badnjak
Foto: Saša Urošev

Vojvođani poštuju stare običaje

POVORKA U KIKINDI NA BADNJI DAN: Konjanici donose badnjak

Srbija -
Povorke konjanika, zaprega i fijakera na Badnji dan, na putu do crkvene porte, defiluju gradskim ulicama

KIKINDA - Božić i Badnji dan Kikinđani će proslaviti uz lepe običaje koji se prenose sa kolena na koleno.

Povorke konjanika, zaprega i fijakera će na Badnji dan, na putu do crkve, prodefilovati gradskim ulicama i doneti badnjak.

Na ovaj način se badnjak do porte crkve Svetog Nikole u centru Kikinde, donosi još od 1993. godine:

"Badnjak donose konjanici i zaprege okićeni hrastovim grančicama. Uglavnom su to poznati kikindski konjari i paori koji drže do tradicije i iskreno se raduju Božiću. Najpre se okupimo kod domaćina, koji nas pusti kroz širom otvorenu kapiju, i počasti vrućom rakijom i kuvanim vinom. Na putu od Šumice gde odsečemo badnjak do trga i crkve, prolazimo najprometnijim ulicama", kaže za Kurir Dragan Radnović iz Kikinde.

Dragan Radnovic sa kolegama pred odlazak po badnjak, Foto: Saša Urošev
Dragan Radnovic sa kolegama pred odlazak po badnjak, Foto: Saša Urošev

Na sam dan Božića, u nekim delovima Srema običaj je da se konjanici kreću ulicama, i domaćinima gde je otvorena kapija čestitaju praznik.

Povorku čine neoženjeni momci, koji domaćinu pevaju božićnu pesmu “Roždestvo”, a on ih daruje orasima, suvim šljivama, pićem i kolačima. Sremci ovaj lep običaj nazivaju “teranje Božića”, dok u Bačkoj konjanici “vijaju Božić”.

U Kikindi i ovom delu Banata, deca najviše vole Badnje veče jer tada idu da korinđaju. Obilaze komšijske kuće i pevajući, šaljive pesmice, najavljujući dolazak Božića.

Korinđanju prethodi pitanje dece: „Je l’ slobodno korinđanje?“, a onda sledi:„Ja pretrča preko šora, daj, gazda, dva-tri ora, čašu vina ili čašu rakije, Božić je kod kapije."

Domaćini ih daruju voćem, orasima i slatkišima.

(S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track