UKUSNO I DOMAĆE: U Mačkatu se održava 16. sajam suhomesnatih proizvoda
Foto: Z. Gligorijević

Ovde se i gladne oči najedu

UKUSNO I DOMAĆE: U Mačkatu se održava 16. sajam suhomesnatih proizvoda

Srbija -
Kilogram goveđe pršute je 1.700 dinara, svinjske 1.400, ovčja stelja košta 1.300 dinara, čvarci 1.000, a kobasice staju 800 dinara po kilogramu

ZLATIBOR - Kiša i hladno vreme nisu omeli više stotina ljubitelja pršute, čvaraka, slanine i kobasice da posete 16. sajam suhomesnatih proizvoda u zlatiborskom selu Mačkat.Uz zvuke trubača iz Sirogojna moglo je sve da se proba, ali i da se pazari, i to ne baš po sajamskim cenama. Jedan kilogram goveđe pršute košta 1.600-1.700 dinara, svinjske 1.400, kilogram kobasice 800 dinara, čvarci 1.000 dinara, slanina od 300 do 800 dinara, ovčja stelja 1.300 dinara, suvi vrat 1.200 i rebra 700 dinara.

Bilo i medalja... Milivoje Tanasković sa nagradom
Bilo i medalja... Milivoje Tanasković sa nagradom

Od galame jedva se čuo glas predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, koji je otvorio sajam. Od 17 izlagača iz zlatiborskog kraja njih 12 je dalo svoje proizvode na ocenjivanje. Stručni žiri Jugoinspekta iz Beograda je u kategoriji ovčje stelje zlatnu medalju dodelio Nikoli Brkoviću, u proizvodnji domaće kobasice i svinjske pršute zlatne medalje su dobili Dušan i Krsta Stojanović, najbolju slaninu napravio je Vladan Stojanović, a goveđu pršutu Milivoje Tanasković.

- Četiri generacije u našoj porodici se bave proizvodnjom suvog mesa. Uz ovako dobru pršutu preporučio bih dobro vino i dobru rakiju - kazao nam je Krsta.Milivoje Tanasković se takođe ovenčao zlatnom medaljom:

- U mojoj familiji sam četvrta generacija koja nastavlja tradiciju proizvodnje pršute i ostalih proizvoda. Od pre dve generacije smo malo više uozbiljili proizvodnju. Sve se radi na tradicionalni način, jedino unapređenje su klima-sušare, kako bi moglo i leti da se radi.Pršutijada traje tri dana, do 17. januara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track