ZIMA SE NE ŠALI: Zavejani Svrljig i Nova Varoš, žena se smrzla u Nišu!
Foto: Fonet

Srbija je ponovo okovana snegom

ZIMA SE NE ŠALI: Zavejani Svrljig i Nova Varoš, žena se smrzla u Nišu!

Srbija -
Snežni prekrivač na jugu Srbije dostigao 60 centimetara, a na desetine šlepera jedno vreme bilo zaglavljeno na magistralnom prevoju Tresibaba

BEOGRAD - Svrljiški kraj je tokom vikenda, po drugi put ovde godine, bio zavejan naletom snežne mećave.Problemi sa čišćenjemOd subote uveče pa sve do nedelje u podne snežna vejavica donela je beli prekrivač do 50 santimetara snega, a ponegde smetove i preko jednog metra.- Kritično je bilo u prvim večernjim satima subote, ali da ne bi bilo problema kao prošli put, kad je saobraćaj bio praktično paralisan, već tokom noći angažovali smo kompletnu mehanizaciju i do prepodneva očišćeno je oko 300 kilometara lokalnih i regionalnih puteva. Ekipe su se probile do svih 39 sela na našoj teritoriji, tako da je već u nedelju bilo normalno snabdevanje namirnicama, transport bolesnika i prolaz putničkih vozila do svake seoske mahale. Uvedeno je neprekidno dežurstvo - izjavio je narodni poslanik Milija Miletić posle noći provedene na terenu.Desetine šlepera zaustavljeno je tokom noći između subote i nedelje na magistralnom prevoju Tresibaba, ali je put preko Svrljiga do Stare planine bio sutradan u potpunosti očišćen. U Novoj Varoši je za jednu noć napadalo i do pola metra snega, koji je zavejao prilaz mnogim selima u ovoj opštini. Zimske službe za održavanje puteva uveliko rade, ali u naselju Babića brdo na Zlataru postoje problemi sa čišćenjem.Ostaju bez hrane- Ima snega oko 60 centimetara. U mojoj kući živi nas šestoro, od toga troje dece. Nemam dovoljno brašna, a moram da idem u nabavku. Ne znam kako da prođem - rekao je meštanin Želimir Vasojević.U Nišu je na minus tri stepena, u hodniku jedne zgrade, pronađena promrzla devojka, koja je prevezena u bolnicu. Pretpostavlja se da se prethodno otrovala lekovima.Ledeno i dalje ovakvo vreme još nedelju danaTEMPERATURE DO -20, SNEG ĆE DOSTIĆI 70 CMBEOGRAD - U Srbiji će i danas biti oblačno i hladno, uz povećanje visine snežnog pokrivača. Takvo vreme se očekuje još najmanje nedelju dana, a u nekim delovima zemlje sneg će dostići i 70 cm.Jaki jutarnji mrazevi očekuju se u utorak i sredu, a temperatura će biti i minus 20 stepeni.- Više padavina biće u istočnoj, južnoj i centralnoj Srbiji, ponegde uz stvaranje nanosa. Duvaće umeren i jak, severni i severozapadni vetar. U Beogradu će biti oblačno i hladno, povremeno sa slabim snegom. Stvoriće se manji snežni pokrivač, a duvaće umeren i jak, severni vetar - saopštio je RHMZ.U ponedeljak će biti oblačno i hladno, mestimično sa slabim snegom. U utorak će biti vedro, u sredu postepeno naoblačenje, a dnevna temperatura u manjem porastu. U četvrtak i petak padaće kiša i sneg, dok će u subotu i nedelju biti suvo. Ponedeljak i utorak biće ledeni dani, a od srede se očekuje porast temperature.

Aleksandrovac 50 cm, -3 stepenaSMETOVI DO DVA METRASnežne padavine zadale su velike nevolje žiteljima planinskog dela opštine Aleksandrovac. U selima Jelakci, Rokci, Ploča, Rogavčina i Strmenica neki putevi u zaseocima potpuno su neprohodni jer je vetar napravio smetove i do dva metara visine, a najteže je bilo starijim i bolesnim osobama. Direkcija za puteve i JKP angažovali su svu raspoloživu mehanizaciju na čišćenju lokalnih puteva u celoj opštini. Situacija nije ništa bolja ni u opštini Brus.(B. P.)

Medveđa 30 cm, -5 stepeniOSAM SATI BILI BEZ STRUJESneg koji je padao na području Medveđe doveo je do prekida na dalekovodu, pa je veći deo tog mesta juče osam sati bio bez struje, ali svi putevi na području Jablaničkog okruga su prohodni.- Na teritoriji Medveđe visina snega je od 30 centimetara u nižim delovima, do 60 centimetara u planinskim zaseocima. Sneg i vetar doveli su do prekida dalekovoda između Medveđe i Lebana, tako da je veći deo Medveđe bio bez struje. Ekipe su uspele oko 16 sati da otklone kvar - rekao je predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.(A. D.)

Beograd 10 cm, -3 stepenaPRESTONICA SPREMNA ZA SNEGGradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je preventivno bačeno 320 tona soli u Beogradu i da je zimska služba „Beograd puta“ spremna za najavljene padavine i minuse:- Očekuje se do 10 centimetara snega na području Beograda, i to nije nikakav problem za zimsku službu. U prvom prioritetu nalazi se oko 1.600 kilometara gradskih ulica i oko 200 kilometara obilaznica. Molim građane da imaju strpljenja ako su ulice drugog ili trećeg prioriteta u tom momentu ostale neočišćene.

Kragujevac 5 cm, -4 stepenaŠUMADIJA BEZ VEĆIH ZASTOJANovi ledeni talas nije napravio veće probleme na području Šumadije i Kragujevca. Za razliku od 3. januara, kad je sneg okovao ovo područje i izazvao kašnjenja u javnom prevozu, sad su svi putevi prohodni. Kolovozi jesu bili vlažni, na pojedinim deonicama bilo je i do pet centimetara snega, ali se saobraćaj odvijao normalno. Zimska služba angažovala je 250 radnika.(B. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track