Najnovije vesti

(VIDEO) POPOVI OSVEŠTALI VODOVOD: Novosađani ponovo piju bogojavljensku česmovaču!
Foto: Printscreen/YouTube

Tradicionalni obred

(VIDEO) POPOVI OSVEŠTALI VODOVOD: Novosađani ponovo piju bogojavljensku česmovaču!

Srbija
Rukovodstvo "Vodovoda" je ove godine ponovilo obred osveštavanja vode iz gradske vodovodne mreže, pa tako Novosađani i dalje imaju svetu vodu iz česme.

Obred je izveden u sklopu obeležavanja slave preduzeća Bogojavljenja, a kum je bio lider pokreta “Dinara-Drina-Dunav” Tomislav Bokan, koji je istovremeno i savetnik direktora Vodovoda.

"Gospod se javi, vaistinu se javi! Veliko mi je zadovoljstvo što je naš Vodovod i ove godine obeležio svoju krsnu slavu. Smatram da je vraćanje tradiciji i vrednostima koje ona nosi jedan od osnovnih preduslova razvoja boljeg društvenog okruženja, a samim tim i boljeg života građana svih nacionalnosti i vera u našem gradu", naveo je Bokan nakon čina osveštavanja vode.

On je dodao i da običaj posvećenja vode na Bogojavljenje ima duboko ukorenjenu tradiciju u Novom Sadu i veoma važno mesto u duhovnom životu novosadskih Srba, ali ne samo njih, jer se ritual tradicionalno obavljao na Dunavu, a tom činu su redovno prisustvovali i pripadnici drugih verskih zajednica i nacionalnosti, kao i gradska vlast, ali je to prekinuo komunizam.

Bokan je dodao je i da je činom osvećenja bogojavljenske vodice blagoslov, simbolično, prenet i na vodovodni sistem Grada Novog Sada.

"U tome nema apsolutno ništa sporno, kao što su prošle godine to pojedini mediji i političke stranke pokušali da navedu”, rekao je Bokan.

(021.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...