Pajtić: 50 kandidata DS u drugom krugu

Izbori 2012.

Pajtić: 50 kandidata DS u drugom krugu

Srbija -
Gotovo identičan rezultat ostvaren na prošlim izborima i prema proporcionalnom izbornom sistemu očekuje se da će koalicija okupljena oko DS-a osvojiti oko 25 mandata

NOVI SAD - U drugi krug izbora za Skupštinu AP Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu, ušlo je 50 kandidata Liste "Izbor za bolju Vojvodinu - Boris Tadić", izjavio je potpredsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić.

U izbornom štabu Koalicije "Izbor za bolju Vojvodinu - Boris Tadić" u Novom Sadu, Pajtić je istakao da je od pomenutih 50 kandidata njih 30 u drugi krug ušlo kao prvoplasirani.

"Očekivali smo da će nam na izborima po većinskom sistemu glavni konkurenti biti Srpska napredna stranka (SNS) i Koalicija okupljena oko nje, ali samo 30 njihovih kandidata je ušlo u drugi krug", kazao je Pajtić, dodajući da je preostalih 30 kandidata sa lista LSV i SPS ili Grupa građana.

Pajtić je kazao da je to gotovo identičan rezultat ostvaren na prošlim izborima i da se po proporcionalnom izbornom sistemu očekuje da će koalicija okupljena oko DS-a osvojiti oko 25 mandata.

Što se tiče rezultata za predsedničke izbore u Vojvodini, na osnovu 63 odsto obrađenih biračkih mesta, Boris Tadić, u odnosu na Tomislava Nikolića, ima prednost od 6,20 procenata, rekao je Pajtić.

Za republičke parlamentarne izbore, 25,04 odsto birača u Vojvodini svoj glas je dalo DS i koaliciji oko te stranke, dok je za SNS glasalo 21,42 odsto građana Vojvodine, naveo je Pajtić.

Treće mesto dele LSV i SPS, sa gotovo identičnim procentom osvojenih glasova - 11,25 i 11,24 odsto.

U Skupštini AP Vojvodine u naredne četiri godine svoje predstavnike imaće i LDP koja je osvojila 7,69 procenata glasova, SRS - 6,08 odsto , Savez vojvođanskih Mađara 6,06 i D S S - 5,72 odsto glasova birača.

Prema Pajtićevim rečima, ostale stranke nisu prešle cenzus, mada su veoma blizu URS i "Dveri", a da li će i oni imati poslanike u pokrajinskom paramentu znaće se posle objavlivanja konačnih rezultata glasanja, rekao je Pajtić.

Pajtić je naglasio da je u skoro svim gradovima pokrajine, Koalicija okupljena oko DS-a ostvarila pobedu na lokalnim izborima.

DS će biti na vlasti u Novom Sadu, Subotici, Inđiji i drugim većim gradovima u Vojvodini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track