NOVI SAD: Uslov za posao da stojiš 10 sati!
Foto: Youtube Printscreen

Evo šta kaže statistika

NOVI SAD: Uslov za posao da stojiš 10 sati!

Srbija -
NOVI SAD - Broj zaposlenih u Novom Sadu manji je za 16,6 odsto nego 2008. godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku iz prošle godine.

Statistički podaci pokazuju da je martu 2015. godine u Novom Sadu radilo 124.738 ljudi, što je za bezmalo 25.000 manje zaposlenih nego pre sedam godina. Taj broj nije se znatnije promenio ni posle sprovedenog istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, kaže predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović.

"U Novom Sadu se u protekle dve decenije nije otvorila nijedna firma koja bi primila više stotina radnika", ističe Gvozdenović. "Istovremeno nijedna novootvorena firma u proteklih 20 godina nije unapređivala poslovanje u smislu primanja novih radnika i povećanja obima proizvodnje. Izuzetak je samo Industrija mesa "Matijević" u čijem pogonu radi oko 1.600 zaposlenih", kaže on.

Gledajući po granama privrede jedino se u sektoru informacionih tehnologija beleži rast zaposlenih pa je u Novom Sadu 2011. godine u ovom sektoru bilo 4.857 zaposlenih, a u martu 2015. godine 5.840. Broj zaposlenih i dalje se povećava, ističe Gvozdenović, i prema nekim procenama, najčešće se u IT sektoru i registruju nove firme, ali ne sa previše zaposlenih.

Statistika je zabeležila da je broj zaposlenih u periodu od 2008. do 2015. godine porastao i u oblasti usluga, i to u hotelijerstvu i trgovini na veliko i malo za više stotina. Na posao u restorane i hotele 2008. godine dolazilo je 1.182 radnika a 2015. u red za plate čekalo je 1.974 zaposlenih. U trgovini je bilo zaposleno 17.136 a 2008. je radilo tri stotine trgovaca manje.

U prerađivačkoj industriji 2008. godine radilo je 18.301 radnika, dok je u martu 2015. godine bilo uposleno 6.000 manje radnika. Posmatrajući šire ovu privrednu gradu može se reći da je posle privatizacije, u Novom Sadu broj zaposlenih znatno smanjen u svim preduzećima ("Neoplanta", "Danubius", "Albus"...), da su nestale čitave fabrike, i da je bez posla ostalo najviše onih koji su radili u metalskom kompleksu.

"Iz privrednog života grada nestali su giganti poput "Pobede" u Petrovaradinu koja je zapošljavala 6.000 radnika pa se sada hale ovog metalskog preduzeća koriste za izdavanje u zakup uglavnom malim firmama. Nema ni "Motinsa", a u "Jugodentu", nekadašnjem proizvođaču stomatološke opreme, trenutno se preuređuju hale za trgovinu. Od fabrika u metalskom kompleksu radi još "Novkabel", ali sa svega 200 do 250 radnika. Zato je sada veliki kompleks fabrike, građen za vreme SFRJ, gotovo prazan , a u redu za platu u to doba radilo je i 5.000 radnika", ističe Gvozdenović.

U halama nekadašnje Fabrike autobusa "Neobus" trebalo bi da počne proizvodnja delova za automobile. Naime, hale je iznajmila kompanija "Delfi" najavljujući da se zaposliti 2.000 ljudi, što će, ako se zaista i dogodi, biti pravi podvig.

"Bojim se da uprkos velikoj nezaposlenosti multinacionalna kompanija neće u Novom Sadu naći dovoljno radne snage, jer se od kandidata za posao traži uslov da mogu da stoje deset sati", ističe Gvozdenović.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track