KIKINDSKE NJIVE ČUVA DRON: Ko se ustremi na bašte i voćnjake, čeka ga udar iz vazduha
Foto: Saša Urošev

Poljučuvarska služba

KIKINDSKE NJIVE ČUVA DRON: Ko se ustremi na bašte i voćnjake, čeka ga udar iz vazduha

Srbija -
KIKINDA: Beskrupuloznim lopovima koji kidišu na tuđ u muku i znoj, i poput afričkih skakavaca se ustremljuju na njive, bašte i voćnjake, odnoseći sve što im padne pod ruku, sprema se ozbiljan udar- iz vazduha.

Poljočuvarima će uskoro na raspolaganju biti kvadrokopter, u čiju će kupovinu biti uloženo oko 200.000 dinara.

-Bespilotnom letelicom ćemo brže i bolje nadzirati njive, bašte i voćnjake. Naših 20 poljočuvara ne mogu da budu prisutni u svakom delu atara, što beskrupulozni lopovi znaju, pa kradu krompir, luk, paradajz, papriku i razno voće. Velike probleme nam stvara nelegalna seča stabala. Šumokradice su posebno aktivne tokom zimskih meseci. Zahvaljujući intenzivnoj saradnji s policijom, razbili smo nekoliko organizovanih grupa- kaže za Kurir Dušan Adamov, rukovodilac Poljočuvararske službe.

Adamov nema dilemu da će primenom moderne tehnologije poljočuvari delati efikasnije:

-Bićemo jedna od prvih opština u Srbiji, ako ne i prva, koja će u rad poljočuvarske službe uvesti dron. Inače, lane smo imali 570 službenih beleški, i 68 prekršajnih prijava i zapisnika- navodi Adamov.

Otkrili strvoždere

Sagovornik Kurira podseća da su prošle godine efikasno rešili nekoliko bizarnih slučajeva:-Lane smo otkrili grupu strvoždera koja je tranžirala bačene leševe svinja nedaleko od svinjogojske farme u Mokrinu. Oni koji u ataru bacaju crkotine, s leševa skidaju ušne markice, pa nadležni ne mogu da utvrde ko je vlasnik. Bili smo svedoci i jedne neobične krađe kukuruza. Lopovi su se u "jugu" punom kukuruza odlučili na beg, dok su ih u službenim vozilima ganjali poljočuvari i policajci. Nakon petnaestak minuta, uleteli su u ispust kanala DTD-. Protiv njih je podneta prekršajna prijava za krađu u ataru, dok su krivičnu “popili” od Saobraćajne policije- kaže Adamov.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track