220 MILIONA DINARA: Kragujevac digao kredit da zakrpi rupu u budžetu
Foto: Beta

Pare za deficit

220 MILIONA DINARA: Kragujevac digao kredit da zakrpi rupu u budžetu

Srbija -
KRAGUJEVAC - Skupština Kragujevca odobrila je danas kratkoročno kreditno zaduženje Grada od 220 miliona dinara za finansiranje budžetskog deficita.

Član Gradskog veća za finansije i imovinu Igor Mitrović je rekao da već postoje tri ponude banaka i da očekuje da će kredit biti odobren po povoljnijim uslovima nego u slučaju zaduživanja 2015. godine po istom osnovu.

Kako je obrazložio na sednici Skupštine, kredit koji treba da bude vraćen do kraja 2016. godine u najvećem delu će biti iskorišćen za izmirenje dospelih obaveza iz prethodnog perioda, da bi se izbegli sudski troškovi i kamate.

"U pitanju su obaveze prema prosvetnim radnicima, za njihove jubilarne nagrade, asistente u nastavi i naknade za prevoz. Kreditom u prošloj godini smo izmirili značajan deo tih obaveza, jer smo nasledili dug od 200 miliona dinara, a ove godine nakon uzimanja kredita u martu definitivno ćemo završiti sa izmirenjem tih obaveza", rekao je Mitrović.On je naveo da će deo kredita biti potrošen i na plaćanje obaveza za ekspropijaciju zemljišta da bi se izbegli sudski troškovi i kamate, kao i za plaćanje obaveza prema Gradskoj agenciji za saobraćaj.

"Kredit je namenjen i za realizaciju dobrovoljnog odlaska sa posla zaposlenih u gradskoj upravi, javnim i javno komunalnim preduzećima", rekao je Mitrović.Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je na sednici Skupštine rekao da su svi krediti koje je uzela aktuelna lokalna vlast vraćeni, kao i oni koje je uzimala prethodna vlast i da se sve dospele obaveze plaćaju "u dan"."Imamo ogromne dospele obaveze, prošle godine smo uspeli da vratimo milijardu dinara dospelih obaveza a ove godine nadamo se još toliko", rekao je Nikolić.

Odgovarajući na kritike opozicionih odbornika o stručnosti aktuelne vlasti, Nikolić je rekao da je računica prosta, zakonska zatezna kamata na dospele obaveze je 17 odsto, dok banka naplaćuje kamatu do 2,5 odsto."Ja sam dovoljno stručan da znam da je 2, 5 odsto manje od 17 odsto", rekao je Nikolić.Šef odborničke grupe opozicione Zajedno za Šumadiju Bojan Stojadinović je kazao da će se kredit koji Grad uzima koristiti za plate zaposlenih u javnom sektoru, odnosno za "predizborni trošak".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track