ZAŠTITA OD POPLAVA: Počela izgradnja bedema na Zapadnoj Moravi
Foto: Dado Djilas

ZAŠTITA OD POPLAVA: Počela izgradnja bedema na Zapadnoj Moravi

Srbija -
KRALJEVO - Radovi na izgradnji zaštitnog bedema dugog 1.780 metara započeti su danas u kraljevačkom naselju Grdica, a za tu namenu Vlada Srbije obezbedila je 40 miliona dinara.

Ovo naselje bilo je najugroženije tokom prolećnih poplava 2014. godine, a novi bedem trebalo bi da zaštiti od plavljenja oko 400 domaćinstava u Grdici, kao i par stotina oranica.

Direktorka Direkcije za izgradnju i planiranje Kraljeva Marica Mijailović rekla je da je rok za izgradnju zaštitnog bedema 150 dana.

Bedem bi trebalo da predstavlja prelazno rešenje do izgradnje autoputa Pojate - Preljina koje bi ovom trasom trebalo da prolazi.

"Ovo je najbolje moguće prelazno rešenje do izgradnje autoputa. Predstoji još niz aktivnosti na planu detaljne regulacije, kako bi se obezbedio osnov za eksproprijaciju, a zatim dovodjenje ovog prostora u stanje funkcionalnosti", kazala je Mijailović.

Izvodjači radova na zaštitnom bedemu su preduzeće Zapadna Morava, Mehanizacija iz Vlasotinaca i Vodoprivreda iz Požarevca.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić naveo je da će novi bedem zaštiti celo naselje Grdica, jer će izgradnja autoputa uslediti kasnije.

"Grdica će biti zaštićena novim bedemom, jer će izgradnja auto puta uslediti kasnije, i mi smo morali da zatštitimo ove porodice kako se ne bi deševalo ono što se tokom poplava dešavalo 2014. godine", kazao je Ilić.

Načelnik Raškog okruga Nebojša Simović kazao je da će najverovatnije buduća Vlada biti posvećena izradi potrebne dokumentacije za gradnju autoputa Pojate - Preljina u 2106. godini, odnosno Koridoru 11. Ta trasa uključuje i deo na kome se nalazi započeti zaštitni bedem na reci Zapadna Morava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track