OČAJNI MEŠTANI SELA ZAOVINE NA TARI: Nemamo struje, a hrane nam ponestaje
Foto: Zvezdana Gligorijević

Sneg napravio haos

OČAJNI MEŠTANI SELA ZAOVINE NA TARI: Nemamo struje, a hrane nam ponestaje

Srbija -
ZAOVINE – U bajinobaštanskom selu još je oko 200 domaćinstava bez struje. Ekipe Elektrodistribucije su na terenu, ispravaljaju i menjaju bandere, dok je situacija sa delekovoda daleko neizvesna i očekuje se da će za oko 20 do 30 dana biti postavljeni.

Sneg koji je padao juče u Zaovinama otežavao je posao radnicima Elektrodistribucije posao.

- Sneg koji je pao u nedelju polomio je dosta bandera, iskidao žice. Mi smo na terenu od ponedeljka i trenutno radi pet ekipa po pet ljudi.

Do sada smo postavili više bandera, povezali mreže, radimo na dalekovodima, pa je više od pola domaćinstava dobilo struju. Postavljamo i agregate. Jedan smo već stavili u centru sela u Vežanji i on je priključen na trafo stanicu – ispričao nam je jedan od radnika ED-a.

Meštani, koji nisu dobili struju, sa zebnjom iščekuju šta će biti. Predsednik ove mesne zajednice Vidoje Lazić, kaže da je postavljen jedan agregat, drugi je u putu, a treći treba da stigne za dan ili dva. Agregati se postavljaju kod trafo stanica, pa su tako neki zaseoci dobili struja.

- Bez struje je ostalo još oko 200 domaćinstava u Mandićima, Karaklijama, Rajacima, Milekićima, Pečeničićima, Marićima, Popovićima i još nekoliko, a bilo ih je preko 600. Rade ovi ljudi po ovom snegu, svaka im čast. Međutim, problema će biti sa dva dalekovoda koja su potpuno uništena. Izlazile su ekipe inžinjera i snimali. Treba da rade novu trasu za dalekovode i da ih ponovo postave. Rekli su da će im za to trebati 20 do 30 dana, tako da mnogi zaseoci neće imati struju – kazao je Vidoje, čije će domaćinstvo takođe biti dugo bez struje.

- Šta da radim? Imam jedan stari agregat i na njega sam zakačio zamrzivač. Nemamo telefonske veze, a što se tiče mobilnih idemo tu na Mitrovac, desetak kilometara, stavimo da se puni, pa natrag kući. Valjda ćemo izdržati – dodao je Vidoje. U Popovićima Radmila Lučić sedi sama kraj lampe petrolejke.

- Došla sam ovde kod oca još u februaru da mu pomognem, jer je poluslep. On je trenutno u bolnici, a ja sam sada ovde sama. U nedelju je počeo da pada sneg i padao je celu noć. U toku noći se jedna šljiva srušila na pomoćni objekat blizu kuće i to je taklo puklo, da smo se prestravili. Ujutru sam jedva vrata otvorila od snega, a trebalo je oca da vodimo u bolnicu na operaciju oka. Morali smo da sačekamo dok nije prošao čistač sa snegom da ode. Inače, sneg je polomio svo voće. Nemamo struje i ko zna kada će doći, a otac mi sutra izlazi iz bolnice. Ono što smo imali u zamrzivaču odneo je rođak kod njega u Bajinu Baštu. Imam nekog suvomesnatog mesa, imam krompira, pasulja i tako to. Uveče sedim sama pored šporeta na drva i lampe, i nije mi svejedno. Nema ni radija, ni telefona, ni televizije – kaže Radmila.

Aleksandar Karaklić iz zaseoka Karaklije kaže da tu 8 domaćinstava nema struje.- Tu živim sa ženom i majkom. Ja sam kao i ostali ono što smo imali u zamrzivaču poslao kod rodbine koja ima struju, a za ostalo se snalazimo. Grejemo vodu na šporetu za drva pa se tako umivamo, kupamo. Najgore je za mobilne telefone. Moramo da idemo po 10 km da ih napunimo, da bismo koliko-toliko održali vezu sa svetom. Imam jedan mali stari agregat, a mnoge komšije ga nemaju. Po benzin za agregat moram da siđem u Bajinu Baštu, koja je 40 km odavde. Valjda će ovo završiti što pre. Ovako nikad nije bilo – kazao je Aleksandar.

(Zvezdana Gligorijević, Foto:Zvezdana Gligorijević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track