U Novom Pazaru u toku sanacija i ojačavanje nasipa
Foto: Senko Župljanin

Poplave u Raškoj oblasti

U Novom Pazaru u toku sanacija i ojačavanje nasipa

Srbija -
Grad je od subote dobio pojačanje, na raspolaganju ima 20 pripadnika Žandrmerije koji će pomagati u svim aktivnostima

NOVI PAZAR - Šestog dana od velikih poplava u Novom Pazaru, i od kako je proglašena vanredna situacija i dalje su svi u pripravnosti i bez prestanka rade na odbrani grada od mogućih novih poplava.

Pripadnici vojske i policije rade koordinisano, na terenu su radnici i mehanizacija javnih i privatnih preduzeća. Novi Pazar je od danas dobio pojačanje, na raspolaganju ima 20 pripadnika Žandrmerije koji će pomagati u svim aktivnostima.

Sa poslednje sednice Štaba za vanredne situacije najavljena je velika preventivna akcija punjenja džakova peskom, te postavljanje nasipa na kritičnim delovima.

Republički štab za vanredne situacije danas je Novom Pazaru poslao oko 3 000 vreća za pesak. Za ovu akciju očekuje se i odziv velikog broja dobrovoljaca koji su ovih dana neumorno pomagali svojim sugrađanima u raščišćavanju nereda koji su stvorile poplave.

Mašine javnih i privatnih preduzeća rade bez prestanka a zbog velike potrošnje goriva Republički štab za vanredne situacije sutra će Novom Pazaru uputiti 11 tona goriva.

Ekipe koje rade na ojačavanju bedema danas su užurbano radile na novoj lokaciji, potencijalna opasnost pretila je od reke Raške duž Varevske ulice u naselju Lug 3.

Najavljeno je da, ukoliko ne bude novih izlivanja reka, od ponedeljka počne proces dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u poplavljenim naseljima.

Problem sa vodosnabdevanjem usled velikog mulja i nemogućnosti filtera da preradi dovoljne količine vode je i dalje prisutan. Do okončanja nestašice vode u visinskim zonama, što se očekuje čim vremenske prilike dozvole, cisterne sa vodom vojske i cisterne iz Raške, Jagodine i Kraljeva su strateški raspoređene po gradu.

Predsednik Komisije za procenu štete nastale na građevinskim objektima, Nermin Bogućanin, upozorio je sa poslednje sednice Štaba za vanredne situacije na kako je rekao on, vrlo izvesne zloupotrebe od strane lica koja se lažno predstavljaju kao komisija i traže lične podatke ugroženih građana.

- Ovlašćena lica iz Štaba za vanredne situacije, koja rade na proceni štete ne traže ličnu kartu na uvid, niti jedinstveni matični broj. Pozivamo građane da ne nasedaju na ovakve prevare i moguće zloupotrebe, rekao je Bogućanin.Aleksandar Nićiforović

Foto: Senko Župljanin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track